V zadnjem krogu pogajanj je postala »tekma« za ljubljansko letališče že prav dramatična – iz najresnejšega konkurenta za nakup, francoskega Vincija, so prišli očitki o netransparentnosti prodajnega postopka in favoriziranju samo enega kupca. Dodatno se je v tekmo za nakup vključil še neznani sklad PPGAM, ki naj bi oddal že »pravljično« ponudbo s ceno več kot 70 evrov za delnico. Na koncu so v zanimivi tekmi zmagali Nemci, ki so ne glede na določene očitke o pristranskosti plačali odlično ceno za Aerodrom. Treba je poudariti, da je cena glede na primerljive transakcije oziroma relativna vrednotenja zelo dobra, kar nakazuje tudi na to, da imajo Nemci resne namene z letališčem. V vseh primerih, v katerih je Fraport po svetu vstopil v lastništvo letališč, je izvedel obsežna vlaganja in povečal tako tovorni kot potniški promet.

Sicer so se seveda pojavile določene kritike, da bo novi lastnik delal predvsem za povečanje tovornega prometa. Vseeno pa je prvi mož Fraporta napovedal, da bo letališče v petih letih večje in boljše v vseh segmentih. Zelo hitro bodo nameni vidni ob situaciji, v kateri bi ponovno oživela razprava o novem potniškem terminalu. Spomnimo, da so sedaj že bivši lastniki na skupščini zavrnili predlog za gradnjo novega terminala, si izplačali »mastno« dividendo in prepustili odločitev o gradnji drugega terminala novemu lastniku. Seveda pa postopek nakupa Aerodroma še ni končan. Novi lastnik mora pridobiti še soglasje Agencije za varstvo konkurence, po tem soglasju pa mora tudi za male delničarje objaviti javno prevzemno ponudbo pod istimi pogoji. Tako lahko mali delničarji pričakujejo denar iz prevzemne ponudbe v okoli dveh do treh mesecih.

Država torej nadaljuje odprodajo državnega premoženja. Tako smo že bolj ali manj končali postopke pri Heliosu, Fotoni, Letriki in Aerodromu. V teku so še prodajni postopki pri Žitu, Cinkarni Celje, Elanu in pa seveda pri Telekomu. Tukaj pa se bo po imenovanju nove vlade dejansko videlo in spoznalo, kakšno je njeno stališče do privatizacije in ali bomo šli do konca v že skoraj končanem postopku. Scenarija iz leta 2008, ko smo si pri prodaji Telekoma tik pred zdajci premislili, si ne moremo ponovno privoščiti…