V Postojni opozicija, kljub prepričanju, da občina potrebuje spremembe, ki bi po treh mandatih Jerneja Verbiča prinesle nov razvojni zagon, tudi tokrat ni uspela strniti vrst. Dosedanji župan Verbič, ki bo sicer kandidiral s podporo volilcev, podprle pa so ga tudi tri lokalne liste in stranke SDS, NSi in Zveza za Primorsko, je tako v prednosti, čeprav med občani takšne podpore kot v preteklosti ne uživa več. Največ možnosti za zmago nad Verbičem, sploh če bo prišlo do drugega kroga, naj bi imel kandidat Stranke Mira Cerarja (SMC) Branko Milharčič, ki pa ni novo ime, saj se je za župana potegoval že na zadnjih volitvah in bil z velikim zaostankom za Verbičem drugi, v tem mandatu pa je bil občinski svetnik na listi SD.

»Po pogovoru z njim smo presodili, da to ne more biti ovira, saj Milharčič ni član stranke SD,« nam je v zvezi s pomisleki odvrnil Ernest Zakarija, predsednik postojnskega odbora SMC, sicer lastnik postojnske lokalne televizije Studio Proteus. V odboru so ocenili, da je Milharčič kredibilna oseba, ki ima hkrati za seboj »pozitivno zgodovino in uspešno gospodarsko pot«. Do nedavne upokojitve je bil izvršni direktor družbe Kolektor Kolinga. Predvsem gospodarstvo je po mnenju postojnske SMC tisto področje, ki bi ga bilo treba najbolj okrepiti, saj je bilo zdaj zapostavljeno.

Za presenečenje bi utegnil poskrbeti tudi neodvisni kandidat Igor Marentič, javnosti znan tudi kot rock glasbenik in jadralni padalec. Kandidaturo so napovedali tudi podjetnik Alan Pranjič, občinski svetnik SD Goran Blaško, nekoliko presenetljivo pa tudi nekdanji član stranke SDS in nekdanji direktor Javne agencije RS za varnost prometa Franc Pojbič, ki živi v Postojni, a v tem okolju ni prepoznaven. Slednjim večjih možnosti ne pripisujejo, bodo pa glasovi zanje vplivali na razmerje sil, še posebej v morebitnem drugem krogu.

Rojca bo izzivala bivša poslanka

Drugi krog se verjetno obeta v Logatcu, Cerknici in Ilirski Bistrici, kjer so volilci v pričakovanju sprememb na bolje na zadnjih volitvah pred štirimi leti izbrali nova imena. Zdaj bo jasno, koliko so ti upravičili pričakovanja.

V Ilirski Bistrici se kot najresnejša protikandidatka župana Emila Rojca (SD), katerega mandat so močno zaznamovala trenja z opozicijo, zaradi katerih je občina letos ostala tudi brez proračuna, omenja dosedanja poslanka Državljanske liste Kristina Valenčič, ki bo kandidirala kot neodvisna kandidatka. Resna ženska kandidatka je tudi občinska svetnica Barbara Kogovšek, ki bo kandidirala na svoji samostojni listi. Med moškimi kandidati pa bosta najverjetneje Igor Batista  (Zveza za Primorsko) in Ado Barbiš (SLS), kandidata bo najverjetneje imela tudi SDS.

Brez zapletov ni minil niti mandat logaškega župana Berta Menarda, ki ga je zaradi poskusa ustanavljanja spornega javnega zavoda na področju družbenih dejavnosti lani doletel tudi referendum. Najresneje naj bi ga izzival eden najbolj kritičnih opozicijskih občinskih svetnikov Miran Obreza (Naša Notranjska). Kandidaturo je ponovno napovedal tudi občinski svetnik Boris Čičmirko, kandidata pa bo verjetno imela tudi logaška SDS. Brez kandidata v Logatcu pa bo najverjetneje logaška SMC, bi bil pa v prednosti kandidat, ki bi ga v SMC podprli. Predsednica logaškega odbora SMC Eva Černigoj nam je povedala, da bo o tem razpravljal svet lokalnega odbora predvidoma v sredini septembra, ko bodo vložene in potrjene kandidature ter bodo znani vsi kandidati. »Do morebitnih kandidatov imamo visoka pričakovanja,« je poudarila.

Kar nekaj tekmecev bo imel tudi cerkniški župan Marko Rupar, ki sicer velja za enega najuspešnejših županov v regiji in naj bi tudi zato imel velike možnosti za ponovno izvolitev. Tudi s pomočjo zelo uspešnega črpanja evropskih sredstev je občina veliko postorila na področjih komunalne infrastrukture in varovanja okolja, šolstva in otroškega varstva ter izkoriščanja obnovljivih virov energije. Posebnih težav Rupar nima niti s konkurenco. »Osebno zagovarjam poštenje in demokracijo, zato spoštujem vsakogar, ki se bo potegoval za županski mandat,« nam je odvrnil. Kandidaturo v Cerknici so napovedali Zvonka Ješelnik (SD), neodvisni kandidat Milan Gornik, Janez Ožbolt (Naša Notranjska), Zoran Gale (NSi) in Anton Lah (Neodvisna lista Notranjske). Veliko možnosti za še en mandat ima tudi župan občine Loška dolina Janez Komidar, ki ga bosta izzivala dva občinska svetnika Stanislav Pavlič in verjetno tudi Zdenko Truden.