V romarskem središču Međugorje v Bosni in Hercegovini ter v številčni družini rojeni Marin (ima tri brate – Vinko in Goran sta starejša, Mile mlajši) je začel igrati tenis s sestrično Tanjo pri sedmih letih na igrišču, ki je bilo kot prvo v mestu zgrajeno tri leta po njegovem rojstvu. Talentirani desničar se je že pri trinajstih letih preselil v Zagreb, oče Zdenko in mama Koviljka pa sta sklenila, da mu bosta stala ob strani na teniški poti. Pri manj kot 16 letih se je Marin, katerega glavni hobi je igranje nogometa, navija pa za AC Milan, na Ivaniševićevo priporočilo preselil v San Remo v Italijo, kjer je začel delati z nekdanjim Goranovim trenerjem, Avstralcem Bobom Brettom, njuno sodelovanje pa je trajalo kar devet let. Na turnirju v Umagu je leta 2005 dobil prvo priložnost na veliki sceni (nastopil je s povabilom, takrat je bil 864. na svetu), istega leta pa je kot 16-letnik zmagal na mladinskem Roland Garrosu v kategoriji U-18. Prvo zmago na turnirjih ATP je dočakal januarja 2006 v Zagrebu, njegova žrtev pa je bil Rus Igor Andrejev, takrat 25. igralec sveta. Kmalu je 198 centimetrov visoki Čilić začel niz uspehov (doslej je dobil 12 turnirjev), kar mu je februarja 2010 prineslo tudi najvišjo dozdajšnjo uvrstitev na lestvici ATP – deveto mesto.

A med svetovno deseterico je zdržal le devet tednov, prijel pa se ga je vzdevek Kralj majhnih turnirjev, kajti do ponedeljkove zmage na odprtem prvenstvu ZDA je vseh enajst turnirjev dobil v seriji 250. Čilić je začel stagnirati, zato je lani prekinil sodelovanje z Brettom in se odločil za sodelovanje s svojim teniškim vzornikom Ivaniševićem. »Marin je predober igralec, da ne bi premagoval najboljših na svetu. Prav tako je preveč dober, da ne bi bil med svetovno deseterico. Ko bo začel verjeti vase, je njegov limit le nebo,« je ob začetku sodelovanja maja lani napovedal Goran Ivanišević.

A kmalu je sledil velik šok, kajti na turnirju v Münchnu je Marin padel na dopinškem testu in septembra lani dobil devetmesečno prepoved igranja. Pozitiven test je bil posledica prepovedanih sestavin v tabletah glukoze, ki jih je kupil v lekarni v Monte Carlu, kjer ima prijavljeno tudi stalno prebivališče. Vse je prišlo na dan v Wimbledonu, kjer je Čilić odstopil v drugem krogu pod krinko poškodbe kolena. Mednarodna teniška zveza (ITF) je zahtevala dveletno kazen, Čilića (lanski US Open je zaradi tega spremljal le po televiziji) je doletela devetmesečna, a že po štirih mesecih so mu jo ukinili in Hrvat, ki je v karieri le s turnirskimi nagradami zaslužil več kot milijonov dolarjev, se je lahko vrnil na igrišča.

»Za moj preporod je najzaslužnejši Goran. Zelo veliko mi je pomagal, kar se tiče igre, in poskrbel za tisto, kar je najpomembneje – da uživam v tenisu. To se je videlo tudi v finalu proti Nišikoriju, v katerem sem užival in prikazal svoj najboljši tenis v življenju,« je dejal Marin Čilić, trenutno 12. igralec sveta, ki je za zmago v New Yorku dobil ček za tri milijone dolarjev.