Froome, član Skya, je za Contadorjem zaostal 14 sekund, do tretjega mesta v etapi je prikolesaril Italijan Alessandro de Marchi iz ekipe Canondale.

Španski zvezdnik iz ekipe Tinkoff-Saxo ima po 16 etapah minuto in 36 sekund prednosti pred drugouvrščenim rojakom Alejandrom Valverdejem, še tri sekunde več zaostaja Froome.

Slabe štiri kilometre pred ciljem je najprej potegnil Froome, ki je skušal zlomiti Contadorja in zmanjšati zaostanek v skupnem seštevku, vendar se Španec ni dal. Brez težav je sledil Britancu, se kakšne tri kilometre vozil za Froomom, nato pa v zadnjem kilometru odpeljal naprej in slavil.

Zmago Contadorja zasenčil pretep med etapo

V središču pozornosti pa nista bila le Contador in Froome v boju za zmago, temveč tudi Italijan Gianluca Brambilla in Rus Ivan Rovnij. V ubežni skupini sta kolesarja drug drugemu namenila kar nekaj udarcev, tudi s komolci, medtem pa sta še naprej vneto vrtela pedala.

Pretepaški ples se je začel 37 kilometrov pred ciljem, na enem od vzponov, ko ju je ujela tudi televizijska kamera. A ju ta ni zmotila, prav tako ne prisotnost sodnika v avtomobilu. Po izmenjavanju udarcev je Brambilla odpeljal naprej in skupaj z moštvenim kolegom Woutom Poelsom in de Marchijem prišel do začasnega vodstva, nato pa ga je 12 kilometrov pozneje ujelo vozilo, iz katerega so mu sporočili, da je diskvalificiran. Enaka je usoda je doletela tudi Rovnija, ki je v pretepu ostal brez sončnih očal; te so bile poškodovane in jih je moral zamenjati.

V torek je na Vuelti prost dan.