Poznavalci pravijo, da bo najbolj zanimivo ob sedmih zvečer, ko se bodo na Modri terasi Grajskega parka, na prireditvi »Lokalno je modro – 5 modrih«, zbrali izjemni kuharji: iz Gostišča Dolinšek, iz Gostilne Repovž, Branko Podmenik, Jure Tomić iz gostilne Debeluh in Tomaž Kavčič iz Lidla, pardon iz Zemona. Našteti bodo iz lokalnih sestavin pripravili izvirno kulinarično doživetje v družbi najboljših modrih frankinj. Za tiste, ki menijo, da je modra frankinja, nekakšna podpovprečna vinska zgodba, pa nekaj stavkov: Sorta Modra frankinja je v Sloveniji razširjena v dveh vinorodnih deželah (Podravje, Posavje) in petih vinorodnih okoliših (Štajerska Slovenija, Prekmurje, Bizeljsko-Sremiški okoliš, Dolenjska in Bela krajina). Sorta lahko daje visoko kakovostno vino in je v vseh omenjenih okoliših vodilna po kakovosti izmed vseh rdečih sort. Odlikuje jo tudi velika vsebnost antioksidantov, še posebej resveratrola, ki bojda znižuje splošno stopnjo holesterola in zvišuje blagodejno visoko lipoproteinsko gostoto, ki varuje srce. Istočasno tudi preprečuje rakava obolenja, zato je zmerno uživanje modre frankinje zelo priporočljivo.

Modra frankinja je sicer sestavni del cvička, prav tako nosi modra frankinja pomemben delež sestave Metliške črnine in rdečega Bizeljčana. Kot samostojno vino ima modra frankinja pri nas izjemen potencial, kar dokazujejo ravno vina, ki se bodo v Sevnici predstavila. Za konec bodo izbrali med vsemi prijavljenimi vini tudi letošnja najboljša.