Tokrat si oglejmo, kako je sploh nastala ideja zanje in kako so se razvijali. Zanimivo je, da je že grški filozof Sokrat 400 let pred našim štetjem govoril o gradnji v skladu s soncem in svetoval, da je treba hiše graditi tako, da bo v njih poleti hladno in pozimi toplo. Tako je priporočil, da je treba zgradbe na južni strani graditi visoko, da jih doseže tudi zimsko sonce, medtem ko je jih treba na severni strani čim bolj spustiti, da zimski severni veter ne prodre v notranjost.

Od Sokrata do Rimskega cesarstva

Sokratovo idejo so razvijali vse od Rimskega cesarstva do 17. stoletja, ko so se pojavili prvi zimski vrtovi, najbližji današnjemu pomenu besede. Takrat je evropsko plemstvo začelo graditi velike konzervatorije za tropske in subtropske rastline, ti prostori pa so kot podaljšek bivališča že bili vključeni v stavbe. Prvi konzervatoriji so imeli zidove z velikimi okni in stekleno streho. Nova merila zimskih vrtov je postavil angleški vrtnar Sir Joseph Paxton, ki je najbolj poznan tudi kot oblikovalec velike Kristalne palače, zgrajene leta 1851 za veliko razstavo v Londonu na robu Hyde parka.

Paxton je leta 1948 izumil posebno obdelavo stekla, palačo pa je oblikoval v kombinaciji tankih železnih elementov, kombiniranih z velikimi loki, ki so bili prekriti z njegovim steklom. Ta paviljon je bil dolg 563 metrov, širok 125 in visok kar približno 40 metrov. Po koncu razstave so ga leta 1954 podrli in ga ponovno postavili v jugovzhodnem delu Londona. Londončani, ki so bili na Kristalno palačo skoraj tako ponosni kot Parižani na Eifflov stolp, so tej selitvi nasprotovali, vseeno pa je palača na novi lokaciji zaživela. V njej so prirejali različne koncerte in razstave, žal pa je neslavno končala v požaru leta 1936. Popolnoma je zgorela, steklo pa se je stopilo.

Del življenjskega prostora

Odtlej so zimski vrtovi vse bolj postajali del življenjskega prostora, začeli so jih uporabljati v restavracijah, pa tudi v zasebnih hišah. Sredi 19. stoletja je zanimanje za zimske vrtove povsem usahnilo, njihova priljubljenost pa je začela spet rasti od leta 1970. Prednosti zimskih vrtov so se resnično izkazale šele s sodobnimi rešitvami. Ali kot smo začeli – današnja kakovost stekla in okvirjev ter učinkovito prezračevanje v povezavi s senčenjem so omogočili ponovni vzpon teh priljubljenih zastekljenih prostorov ...