V soboto se je v kraški jami Vilenica z velikim finalom, podelitvijo vileniške nagrade madžarskemu pisatelju Laszlu Krasznahorkaiju, sklenil 29. mednarodni literarni festival, ki je dobil ime po omenjeni jami. Lavreat se je v zahvalnem nagovoru zahvalil mnogim osebam, ki so zaznamovale njegovo življenje, od obeh žen do Franza Kafke ter Jimija Hendrixa, med drugim pa tudi naravi in madžarskemu jeziku.

Eden najbolj prepoznavnih sodobnih madžarskih avtorjev je v Sloveniji manj znan, saj v slovenščino ni prevedene še nobene njegove knjige. Po besedah predsednika vileniške žirije Andreja Blatnika pa lahko prvo njegovo delo v slovenščini, prevod romana Melanholija upora, pričakujemo prihodnje leto.

Festival Vilenica se je sicer začel v sredo, letos pa je potekal na temo Iz jezika v jezik; poleg ustaljenih vsebin, kot sta okrogla miza in mednarodni komparativistični kolokvij, tokrat na temo presečišč med literaturo in glasbo, je glavnina programa temeljila na literarnih branjih skupno 44 gostujočih avtorjev, ki so brali v več kot 20 jezikih. Med dvajseterico avtorjev, ki so se predstavili v vileniškem zborniku in na branjih, je mednarodna žirija, ki so jo sestavljali Pol Sax, Marko Sosič, Geoffrey E. Taylor in Dimitra Xidous, izbrala tudi dobitnico vsakoletne nagrade kristal Vilenice, ki so jo po tradiciji podelili na sobotni literarni matineji na gradu Štanjel – prejela jo je moldavska pisateljica Liliana Corobca z odlomkom iz svojega romana Kinderland.

Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, se v nagrajenkinem delu zgodi to, kar bi se moralo v vsakem dobrem pisanju – iz drobnega začetka se odpre večji svet, »v katerem so otroci prepuščeni sami sebi in v katerem ima konj več zob kot njegov lastnik«, ter v bralcu vzbudi radovednost. Corobca se je rodila leta 1975 v kraju Saseni-Calarasi v Moldaviji, doktorirala je na univerzi v Bukarešti, napisala pa je romane Negrissimo (2003), za katerega je prejela moldavsko nagrado za najboljši romaneskni prvenec in romunsko nagrado kritikov prometheus za najboljši knjižni prvenec, Leto v raju (2005) in že omenjeni Kinderland (2013).