Wozniackijeva je v prvem polfinalu vodila s 7:6 (1) in 4:3 v drugem nizu, potem pa je morala njena tekmica Peng Shuai iz Kitajske zaradi slabosti dvoboj predati.

V finalu bo nesporna favoritinja Williamsova, med drugim tudi zato, ker je dobila osem medsebojnih dvobojev, Danka pa le enega; leta 2012 je v Miamiju slavila v četrtfinalu s 6:4 in 6:4. Williamsova jo je premagala obakrat tudi letos, v Montrealu in Cincinnatiju, obakrat pa sta morali odigrati tri nize. Pred OP ZDA je Williamsova dobila dva turnirja, Stanford in Cincinnati ter bila v polfinalu Montreala.

Wozniackijeva, nekdanja prva teniška igralka sveta, bo drugič igrala v finalu turnirjev za veliki slam. Prvič ji je to uspelo pred petimi leti, ko jo je prav na OP ZDA premagala Belgijka Kim Clijsters. Letošnji polfinale je končala predčasno. Peng Shuai so morali iz igrišča odpeljati na invalidskem vozičku, ker se je zvijala od bolečin. V drugem nizu je imela v hudi pripeki velike težave in je vzela najprej zdravniški premor, po desetih minutah se je vrnila na igrišče, vendar se je dokončno poslovila od nastopa po nekaj točkah.

Pred finalom še ledena kopel

"To je bilo zelo težko gledati. Želela sem si, da bi polfinale odigrala do konca. Zelo mi je žal za Pengovo, ki je igrala zelo dobro. Upam, da bo z njo kmalu vse v redu ... Vesela sem, da sem ponovno v finalu. Sedaj si bom privoščila ledeno kopel, nato pa bom gledala drugi polfinale," je dejala Wozniackijeva.

Pengova je precej pozneje povedala, da ji je zdravnica svetovala, naj se ne vrne na igrišče. "Dejala sem, ne, ne, želim si nadaljevati, ne predati. Čeprav sem tudi sama čutila, da ne bom mogla dolgo zdržati, sem si želela še enkrat izzvati tekmico. O sami tekmi nisem razmišljala, želela sem si le, da bi krči prenehali in da bi lahko normalo dihala," je dejala Pengova.

Tako ni imela možnosti, da bi po Li Na kot druga Kitajka prišla v finale enega izmed posamičnih turnirjev za grand slam. Osemindvajsetletna Pengova je imela zahtevno operacijo na srcu pri dvanajstih letih. Februarja letos je postala prva tenisačica ali tenisač iz Kitajske, ki je prišla na prvo mesto svetovne lestvice. To ji je uspelo med dvojicami, med katerimi ima dva osvojena grand slama, leta 2013 v Wimbledonu in letos v Franciji.

Serena Williams se bo merila za svoj že osemnajsti posamični veliki slam. V Flushing Meadowsu je zmagala petkrat, tudi prejšnji dve leti. "Zelo sem vesela, da sem v finalu. To je res dober občutek," je pojasnila Williamsova. V drugem polfinalu ni bilo drame, kot v prvem. Makarova, ki je v prvem nizu sicer izenačila na 1:1, ni imela nobenih možnosti za zmago. Williamsova je namreč dobila naslednjih devet iger in po vsega uri tudi dvoboj.