Prestop za nov zagon v mestni občini

Za doslej največje presenečenje je poskrbela Darinka Kozinc, sicer mestna svetnica Socialnih demokratov (SD), na listi katerih je kandidirala tudi pred štirimi leti in v drugem krogu izgubila z Matejem Arčonom. Tokrat bo namreč kandidatka Zveze za Primorsko (ZZP). Kozinčeva je še vedno članica SD in v kratkem naj bi uredila vse v zvezi s prestopom. Zaveda se tudi očitkov, ki bodo leteli na njen račun, češ da je ponovno zamenjala stranko (pred leti je bila tudi članica SDS, op. p.). V svojem programu v ospredje postavlja gospodarski razvoj, nova delovna mesta in potenciale, ki jih ima Nova Gorica z okolico.

Za mesto župana se bo na listi SD tokrat potegoval Andrej Miška, sicer direktor novogoriške Komunale. »Volilce bom poskušal prepričati z jasnimi idejami in predlogi. Moj program in program stranke sta zasnovana tako, da je vsak projekt, ne glede na to, na katerem področju dela je zastavljen, usmerjen k odpiranju novih delovnih mest in priložnosti za tiste, ki želijo delovna mesta odpirati. Program temelji na petih ciljih: občina mora postati gospodarsko razvita, turistično privlačna, zelena in energetsko učinkovita, prijetna za bivanje ter občanom prijazna,« pravi Miška.

V mestnem svetu brez koalicije in opozicije

Sedanji župan Matej Arčon stavi vse na opravljeno delo v sedanjem mandatu, obenem pa obljublja nov zagon, ki ga, kot pravi, lahko ustvari skupaj z občani. »V mestnem svetu smo prvič v zgodovini delovali brez koalicije in opozicije. Kljub najhujši gospodarski krizi, ki nas je zajela po drugi svetovni vojni, nam je uspelo marsikaj uresničiti. Med drugim smo po desetih letih pripravili občinski prostorski načrt, presekali gordijski vozel s SGP Gorico glede površin v mestu, začeli skupaj z občinama Miren - Kostanjevica in Šempeter - Vrtojba graditi osrednjo čistilno napravo, z državo začeli graditi varstveno-delovni center, obnovili številne vrtce in šole, uredili središče mesta Nova Gorica, pozabili pa nismo niti na podeželje,« je zadovoljen župan.

Popolna novinca v politiki in v boju za vodenje občine sta Luka Manojlović, ki se podpisuje pod Goriška.si (neuradno naj bi vsem Novogoričanom priskrbel brezplačni internet), in Damjana Pavlica na listi SDS, sicer predsednica sveta KS Šempas v Spodnji Vipavski dolini.