So ženske zahtevne nakupovalke športnih copat?

Ženske so zahtevne, racionalne in večinoma zelo dobro obveščene nakupovalke copat. Navadno pridejo v prodajalno zelo dobro seznanjene s tehnologijami, modeli ter cenami copat in od prodajalcev želijo še dodatna pojasnila ter nasvete, kar je povsem razumljivo, saj kakovostne tekaške copate niso prav poceni. V zadnjem času je opaziti porast prodaje športnih artiklov za ženske. Površno bi to razmerje pri najvišjem nivoju tekaških copatov ocenil na 60:40 v korist žensk, kar priča o tem, da prisegajo na zdrav način življenja in so zanj pripravljene tudi veliko narediti. Vse se začne pri motivaciji in pri dobrih športnih copatih.

In koliko so pripravljene odšteti? Menite, da je prav za tekaške copate žrtvovati malce več denarja?

Menim, da je to, koliko je kdo pripravljen odšteti za športne copate, odvisno od več dejavnikov. Največjo težjo imajo razpoložljiva sredstva, njihova namembnost, saj nekateri tekaške copate kupujejo zgolj za »špancir«, in ne za tek, od tega, kako pogosto nekdo teče, ter od obveščenosti oziroma zahtevnosti potrošnika. Stranke pogosto pridejo v prodajalno zelo dobro informirane in točno vedo, kaj želijo, kakovost pa so pripravljene tudi plačati. Med te dejavnike pa ne bi štel spola. Menim, da je stranka lahko pripravljena odšteti 80 evrov, če pa ji prodajalec ponudi še copate za 110 in 140 evrov, zelo pogosto izbere dražji in bolj kakovosten copat. Strokovnost oziroma svetovanje prodajnega osebja je torej pogosto ključen element.

Za dobre tekaške copate pa je prav gotovo vredno odšteti nekaj več. Če jih uporabljamo za nedeljski sprehod, še ni tako pomembno, pri teku pa naše sklepe bremenijo zelo velike sile. Že preprost izračun, da pri desetih kilometrih teka človek 10.000-krat udari na tla s silo svoje teže, pove, kolikšne sile bremenijo naše sklepe. Te udarce lahko s pomočjo dobrih tekaških copat vsaj deloma ublažimo in razbremenimo sklepe. Prav tako kakovostne tekaške copate uravnavajo pronacije pri tistih, ki pri teku potrebujejo stabilnost. Slabše oziroma manj kakovostne copate nam torej lahko pri resnem teku bolj škodijo kot koristijo.

Kaj določa ceno – dizajn, znamka, material, oblika?

S ceno tekaških copat je zadeva zelo podobna kot pri avtomobilih. Plača se blagovno znamko, tehnologijo, material, dizajn, lahkotnost, vzdržljivost ter še kaj. Praviloma pa je tudi v tem primeru tako, da je za malo denarja malo muzike. Copati, ki so tehnološko zelo napredni, ki vsebujejo najboljše materiale pri blaženju, mehkejše in udobnejše materiale v zgornjem delu, ki so narejeni brezšivno, uravnavajo pronacijo in tako naprej, so praviloma dražji. Seveda tu svoje odigra tudi blagovna znamka.

Veliko tekačev zagovarja samo določeno blagovno znamko. Ti svojo lojalnost izkazujejo s tem, da se vedno znova vračajo po obutev enake blagovne znamke ali celo enak model. Spet drugi so zagovorniki klasičnih oziroma konzervativnih dizajnov, poznamo pa tudi ljubitelje drznega in neobičajnega. Možnosti je ogromno in tudi cenovni razpon je izjemno širok. Sam menim, da slabih tekaških copat v nivoju nad 120 evrov ni, so pa tu pomembne karakteristike posameznih modelov oziroma blagovnih znamk, ki bolj ali manj ustrezajo določenemu tipu stopala oziroma tehniki teka.

Katera kategorija tekaških copat je zdaj najbolj popularna in zakaj?

Pomenljivo bom dejal, da tista z dobro ceno.  Resni tekač gleda na dober nakup skozi najboljše razmerje med ceno in kakovostjo. Če kategorije copat površno razdelimo na nevtralne, stabilne, copate za hitre teke ter copate za brezpotja, se vsekakor proda manj copat za hitre teke. Zaradi tega seveda niso manj popularna kategorija, je pa to povsem razumljivo, saj maratone in daljše razdalje v »hitrejših« copatah tečejo le tisti, ki so vrhunsko fizično pripravljeni. Klasične tekaške copate, stabilne in nevtralne, ter copate za brezpotja pa se mi zdijo med rekreativnimi tekači enako priljubljene. Veliko tekačev ima hkrati tako klasične tekaške copate kot tudi tiste za brezpotja.