»V zadnjih tridesetih letih se je debelost v državah razvitega sveta povečala do trikrat, istočasno pa se je število ljudi, ki pretečejo maraton, povečalo 20-krat. Negativnih posledic za zdravje pa nima le sedeči življenjski slog, tudi prekomerna telesna aktivnost lahko vodi v različna obolenja,« pravi dr. Petra Zupet, predstojnica Centra za medicino športa na ZVD Zavodu za varstvo pri delu.

Ekipe medicinske pomoči na Ljubljanskem maratonu vsako leto pomagajo številnim tekačem, ki tečejo neustrezno pripravljeni, brez dovolj jasnega zavedanja o zmožnostih in potrebah svojega telesa. S tem si tekači lahko povzročajo veliko škodo za zdravje, ki je lahko nepopravljiva ali celo življenjsko nevarna.

Pred udeležbo na maratonu se je zato smiselno posvetovati s specialistom medicine športa.

Poučno in koristno

Na ZVD Zavodu za varstvo pri delu bo 10. septembra ob 12. uri potekala strokovna konferenca: Vse, kar bi bilo dobro vedeti o teku. Med predavatelji bodo najboljši strokovnjaki s tega področja v Sloveniji, ki vam bodo odgovorili na vprašanja, kot so:

- Kaj moramo vedeti, preden začnemo teči?

- Kaj lahko tekači, ki se nameravajo udeležiti maratona, še naredijo mesec in pol pred maratonom?

- Kako pravilno načrtujemo trening, da je učinek vadbe največji, tveganje za poškodbe in druge zdravstvene okvare pa najmanjše?

- Do kakšnih zdravstvenih težav lahko privede prekomeren trening teka?

- Kako spoznamo težave, zaradi katerih moramo obiskati zdravnika?

Praktično bodo prikazali sodobno testiranje tekača s pomočjo diagnostične tehnologije. Tako lahko tekač izve svoje zdravstveno stanje, telesno pripravljenost in celo, s kakšnim tempom naj teče. Vabljeni!

Več informacij: Grega Zakrajšek, 041 217 184, grega.zakrajsek@zvd.si