Festival Mini poletje, ki poteka vse od konca junija, bo jutri v Mini teatru zaključila premiera otroške predstave Na Noetovi barki ob osmih v režiji Roberta Waltla, ki bo v tem gledališču tudi odprla letošnjo sezono. V tej bodo sicer pripravili skupno sedem premier, od tega štiri v tako imenovanem postdramskem programu.

Živalska solidarnost

Predstava Na Noetovi barki ob osmih je nastala po besedilu, ki ga je po naročilu gledališča v Karlsruhu spisal Urlich Hub, nastajala pa je v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj. »Avtor igre na osnovi biblijske zgodbe na duhovit, ljubek in prijeten način zadaja vprašanja o Bogu, prijateljstvu in solidarnosti, o tem, do katere mere se spoštujejo zakoni in kdaj se lahko kršijo. Odlika besedila je, da se avtor spretno izogne vsakršnemu moraliziranju, v iskrivih dialogih in izjemno izbrušenem stilu napisana zgodba pa enakovredno nagovarja otroke in odrasle,« ugotavlja Marinka Poštrak, dramaturginja predstave. Zgodba se začne, ko trije pingvini po spletu naključij izvedo za povodenj, ki je prekrila Zemljo, in za Noeta, ki se pripravlja, da bo na svojo barko vkrcal po dva predstavnika vsake živalske vrste. Dva pingvina se odločita, da ne bosta zapustila tretjega, najmlajšega, zato ga skrijeta v kovček in se z zvijačo vkrcata na ladjo, ki je prepolna živali...

Tej uprizoritvi se bosta v prihajajoči sezoni pridružili še dve predstavi za otroke. Ob 70-letnici ustanovitve partizanskega lutkovnega gledališča bo v režiji Roberta Waltla nastala igra Jurček in trije razbojniki z originalnimi lutkami in scenografijo; lik pingvina pa bo ponovno nastopal v predstavi Izgubljeno in najdeno režiserja Zorana Petrovića, ki bo nastala po večkrat nagrajeni slikanici Oliverja Jeffersa, ganljivi in duhoviti zgodbi o izgubljenem in ponovno najdenem prijateljstvu.

O zmagovalcih zgodovine

Kot omenjeno, bodo štiri predstave nastale še v postdramskem programu. Prva izmed premier bo Vračanje v režiji Pascala Ramberta, avtorja Zapiranja ljubezni s Pio Zemljič in Markom Mandićem; Rambert bo besedilo za Vračanje napisal in zrežiral posebej za Mini teater. Mednarodna koprodukcija Grobnica za Borisa Davidoviča režiserja Ivice Buljana je bila premierno že prikazana v Italiji in na Hrvaškem, slovenska premiera pa bo 18. oktobra v Kinu Šiška. »Skozi zgodovinsko besedilo iz vojn in revolucije v Evropi tridesetih, štiridesetih in petdesetih let 20. stoletja avtor besedila Danilo Kiš preizprašuje zmagovalce zgodovine in izpostavlja, kar je skupno vsem zločinom,« pravijo pri Mini teatru.

Spomladi bo sledila premiera predstave Lakota v režiji Janeza Pipana, ki bo nastala po istoimenskem romanu Nobelovega nagrajenca Knuta Hamsuna. Lakota je eno od najpomembnejših Hamsunovih del: modernistični, delno avtobiografski roman govori o mladem Norvežanu, ki se je zaradi lakote podal v Ameriko. Uprizoritev Vsak svet pa bo nastala v koprodukciji s hrvaškim Novim kazalištem Zagreb in kanadskim Theatre Junction; režiral bo Mark Lawes, ustanovni umetniški direktor Theatre Junction.

Med drugimi prireditvami bo Mini teater septembra organiziral tudi Evropski dan judovske kulture, ki bo posvečen ženskam, v začetku oktobra pa bodo sledili že 15. srednjeveški dnevi v Ljubljani ter festival srednjeveške in renesančne glasbe.