"Čeprav smo si v panogi enotni, da vreme ne sme biti izgovor za morebitne slabše rezultate, pa je vendarle tudi slabo vreme v juliju in avgustu krivo za nekatere slabše dosežke. Predvsem kar se tiče termalnega turizma v smislu dnevnih obiskovalcev bazenskih kompleksov ter na področju kampov, kjer smo lani v tem času beležili dokaj visoko rast," je še dodala Novarličeva.

Kljub temu so po njenih besedah slovenski turistični ponudniki že usmerjeni v jesensko izvedbo številnih promocijskih aktivnosti, v tem času pa bodo skušali nadomestiti tudi vse izpade v osrednji turistični sezoni.

Slovenija že nekaj let ni osredotočena zgolj na glavne mesece poletne sezone

Kot je ob tem poudarila Novarličeva, Slovenija že nekaj let ni več osredotočena le na tri mesece poletne sezone, pač pa se prav v predsezoni in posezoni, zlasti na področju termalnega in kongresnega turizma, sezona širi, zato na Spiritu verjamejo, da bo končni izkupiček slovenskega turizma v letu 2014 dober.

Optimizem jih ni zapustil, predvsem zaradi napovedi obiskov iz bližnjih in sosednjih regij, kot so Nemčija, Avstrija in Italija. Pazljivo opazujejo tudi, kaj se dogaja na območju Rusije, saj so bili ruski gostje lani prvič celo na četrtem mestu.

"Krizne razmere na tem območju bodo gotovo vplivale tudi na turizem," meni Novarličeva in dodaja, da sicer vse bolj računajo tudi na trge s hitro rastočim gospodarstvom, kot so Južna Koreja, Tajvan, Kitajska, tudi Kazahstan, Azerbajdžan in Turčija. Omenjeni trgi imajo namreč po njenem vse večjo vlogo tudi v slovenskem turizmu.

Dober rezultat dokaz uspešnega vlaganja v promocijo

Na Obali v poletnih mesecih večje rasti števila gostov ne bodo beležili, po doslej zbranih podatkih Turističnega združenja Portorož pa bo avgustovski izkupiček vseeno za odstotek boljši od lanskega.

Kot so pojasnili, so v osmem mesecu avgusta v hotelih občine Piran zabeležili 183.764 nočitev, pri čemer so kar 80 odstotkov vseh nočitev ustvarili tuji gosti. V treh poletnih mesecih skupaj so v tamkajšnjih hotelih ustvarili 475.124 nočitev, kar je enako kot v lanski poletni sezoni.

Dober rezultat navkljub slabemu vremenu je po njihovem mnenju dokaz, da so bila vlaganja v promocijo uspešna, pa tudi, da poleg plaž turistom ponujajo dovolj alternativnih turističnih produktov. Četrtino vseh nočitev so ustvarili domači gostje, med tujimi pa je bilo največ Italijanov, Avstrijcev, Nemcev in Rusov.

Sicer pa so v tamkajšnjih hotelih v prvih osmih mesecih letos hotelirji našteli 791.622 nočitev, kar je dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani.