Potem ko se je v Brnu končala serija zmag Marqueza, ki je slavil na desetih dirkah zapored, na enajsti, na kateri bi lahko postavil nov rekord po številu zmag v nizu, pa ni bil uspešen, je mladi španski zvezdnik spet našel zmagovito pot. Tokrat je v Silverstonu poskrbel za razburljiv dvoboj z rojakom Lorenzom, s katerim sta bila do zadnjih krogov povsem izenačena, vseeno pa je na koncu ciljno črto prvi prečkal vodilni v SP Marquez.

Start je sicer bolje izvedel Lorenzo, toda Marquez ni bil daleč in si je sredi dirke priboril vodstvo, Lorenzo se je nekaj krogov pred koncem še enkrat prebil povsem v ospredje, toda zadnjo besedo je imel vendarle Marquez. Njegov napad dva kroga pred koncem je bil zelo pogumen, dirkača sta se celo rahlo dotaknila, a brez posledic, le Lorenzo nato ni mogel več slediti mlajšemu tekmecu, ki se je tako odpeljal zmagi naproti, Lorenzo pa je bil na koncu zadovoljen tudi z drugim mestom.

"Jorge je bil danes res močan. Nisem pričakoval, da bo boj tako oster, na začetku sem imel nekaj težav s pnevmatikami. Ko pa sem ujel ritem, je šlo vse bolje in ko je Jorge naredil napako, sem to lahko izkoristil. Na koncu je bilo to dovolj za zmago," je po 11. uspehu na 12 dirkah sezone razmišljal Marquez.

Tudi njegov tekmec iz Yamahine ekipe na koncu ni bil nezadovoljen: "Tale dirka je bila kar dobra. Ponosen sem na opravljeno delo na začetku, res sem dobro peljal, toda motor morda ta konec tedna v primerjavi z Marcovim ni bil najboljši. Proti koncu nisem več mogel slediti njegovemu ritmu in ko me je prehitel, nisem imel več moči za še en napad."

Nekoliko osamljeni so bili drugi dirkači, ki so zaostali osem sekund, zanimiv troboj za tretje mesto pa je nazadnje dobil izkušeni Valentino Rossi, a se je moral vse do ciljne črte boriti z zmagovalcem Brna Danijem Pedroso, peti pa je bil njegov rojak Andrea Dovizioso. Rossi je postavil nov rekord po številu nastopov v elitni konkurenci, saj je v Silverstonu odpeljal že 246. dirko v najmočnejših razredih motociklističnega športa.

V skupnem seštevku na vrhu ni veliko novega; Marquez ima po novi zmagi še pet točk prednosti več, zdaj je njegov seštevek pri 288 točkah. Drugi je Pedrosa s 199, tretji Rossi je nekoliko zmanjšal razliko do njega in ima zdaj 189 točk, današnji drugouvrščeni Lorenzo pa 157.

Uspeh starejšega brata bi skorajda dopolnil še mlajši Alex Marquez, ki mu je v boju z rojakom Alexom Rinsom v najšibkejšem razredu moto3 na koncu za zmago zmanjkalo le 11 tisočink. Tako se je moral zadovoljiti z drugim mestom, tretje je pripadlo Italijanu Enei Bastianiniju. Skupno še vedno vodi Avstralec Jack Miller, danes je bil šesti, s 179 točkami, pred Marquezom (166) in Rinsom (150).

Tudi v razredu moto2 je bilo slavje špansko. Esteve Rabat je bil najhitrejši pred Fincem Miko Kalliom, tretji pa je bil še en Španec Maverick Vinales. Rabat je z današnjo zmago še potrdil skupno vodstvo v SP; na prvem mestu ima 233 točk, drugi je Kallio z 216, tretji pa Vinales s 166 točkami.

Sezona se bo s 13. dirko nadaljevala 14. septembra s preizkušnjo v italijanskem Misanu.