Bole je imel veliko smole po propadu ekipe Vacansoleil. Mnogi so bili soglasni, da kolesar, ki med deseterico konča etape na Giru in Vuelti, ne bo imel težav z novo pogodbo. A za Slovence to očitno ni dovolj. V belgijskem Lottu je bil blizu dogovora, zaradi drugih interesov je bil neuspešen tudi pri Treku, čeprav po sposobnostih zagotovo sodi med boljše kolesarje zahtevnejših tras dirk s sprinterskim zaključkom manjših skupin.

Šele s 1. aprilom, ko je skoraj tri mesece zagnano treniral predvsem na tekaških smučeh na Pokljuki, je zgolj za reševanje kariere moral sprejeti mesto v nizkoproračunski italijansko-japonski ekipi Vini Fantini, čeprav je bil vmes že blizu dogovora z Adrio Mobil. V štirih mesecih je nanizal lepe uspehe, štiri zmage, na štirih dirkah tudi vozil majico vodilnega, a to v okolju, ki je usojeno takim ekipam. Na manjših dirkah in v manj kolesarskem okolju, tudi v Koreji, na Japonskem, Kitajskem. V Kočevju, na cilju druge etape dirke Po Sloveniji, kar ni mogel skriti razočaranja, ker sta ga premagala Italijan Corbrelli in Avstralec Michael Matthews, zvezdnik italijanskega Gira in sedaj tudi španske Vuelte.

Z uspehi je trenutno na robu najboljše stoterice kolesarjev lestvice CQ (114. mesto), pred njim sta le Simon Špilak in Luka Mezgec. Bole je tudi najboljši na tej lestvici med vsemi kolesarji iz nizkoproračunskih ekip. Blejec, ki je pred dnevi praznoval 29. rojstni dan, je vsekakor nadpovprečen kolesar za tako ekipo. Kot denimo izstopata tudi Matej Mugerli, ki bo v nedeljo prvo ime Adrie Mobila, in Jure Kocjan. Njihova kakovost je v ekipah WorldToura.

Dobiti in obdržati mesto v teh ekipah za Slovence ni lahko. In namesto da bi Bole v nedeljo vozil in se dokazoval v Plouayju, kjer bodo Luka Mezgec, Borut Božič in Kristijan Koren, se mora potrjevati na tri ravni kategorije UCI nižji dirki. V Zagrebu bosta poleg Boleta tudi Jani Brajkovič (Astana) in Blaž Jarc (NetApp). Torej trojka, ki mora nujno izboljšati ugled, da bi se obdržala v velikih ekipah, saj so še brez pogodb za sezono 2015. Vodja ekipe Slovenija bo Uroš Murn. A v konkurenci 160 kolesarjev ne bo lahko zmagati.

No, v igri je še mnogo več. Selektor Gorazd Štangelj na Boleta računa na svetovnem prvenstvu čez mesec dni. Glede na razplet dirke mnogi pričakujejo, da se bodo v ospredju obdržali le dobri hribolazci, ki pa zmorejo tudi dobro sprintati. Izmed slovenskih kolesarjev je Grega Bole najprimernejši za tak tip dirke, kar je na svetovnih prvenstvih na Danskem (20. mesto) in v Avstraliji (11. mesto) že dokazal. Njegova šibka točka je, da ne bo imel v nogah tekmovalnega ritma z velikih dirk, zato situacijo rešuje sam z dolgimi maratonskimi treningi. Prav mala klasika na Dolenjskem bo torej zanj pomemben test. Mnogo pomembnejši, kot se zdi.