Na bližnjem, doslej 17. festivalu slovenskega filma, ki bo od 10. do 14. septembra v Portorožu, bo prikazanih skupno 89 filmov zelo različnih dolžin in zvrsti pa tudi različnih produkcijskih načinov. Že uvodni celovečerni igrani film, prvenec Blaža Završnika Pot v raj, je dober primer neodvisne produkcije, ki je nastala mimo Slovenskega filmskega centra (ta je nekaj prispeval šele v zadnji fazi). V uradnem ali tekmovalnem programi je pet celovečernih igranih filmov, poleg Poti v raj še Avtošola Janeza Burgerja, ki je iz produkcije TV Slovenija, pa dva iz programa Filmskega centra, prvenec Sonje Prosenc Drevo in Inferno Vinka Möderndorferja, ter hrvaško-slovenska koprodukcija Barbari Ivana Ikića.

Po besedah direktorja festivala Igorja Prassla ti naslovi pričajo o »raznolikosti in dobri formi slovenskega filma«. V tekmovalnem programu so še trije celovečerni dokumentarci, Boj za Siniše Gačića, Kaj pa Mojca? Urše Menart in koprodukcijski Ples z Marijo Ivana Gergoleta, ter veliko kratko- in srednjemetražnih igranih in dokumentarnih filmov ter – kot nova kategorija v tem programu – eksperimentalni film (Filmski obzornik 55, kolektivno delo). Nekaj celovečercev, tako igranih kot dokumentarnih, je tudi v netekmovalnem programu Panorama. Festivalske nagrade, vesne, bo podelila žirija v sestavi dveh lanskih dobitnikov vesen, Roka Bička in Špele Čadež, scenografke Katje Šoltes, filmskega kritika in nekdanjega urednika filmskega sporeda RTV Matjaža Zajca ter Hrvoja Puškeca, predsednika umetniškega odbora filmskega festivala v Pulju.

Osrednje prizorišče festivala je portoroški Avditorij, zadnja leta še amfiteater ali kino na prostem, letos pa so dodali še razstavišče Monfort v Piranu, kjer bo potekal spremljevalni festivalski program. Letošnjo nagrado Metod Badjura za življenjsko delo bo na festivalu prejela Hanna Preuss, ki je, kot piše v utemeljitvi, »kot režiserka zvoka, komponistka, tonska mojstrica, sonorična komponistka in medijska umetnica izjemno zaznamovala slovensko kinematografijo«.

Filmski ustvarjalci se bodo na festivalu predstavljali tudi na Zajtrku z avtorji, medtem ko bo spremljevalni program obsegal še okroglo mizo o visokošolskem izobraževanju na področju filma in AV dejavnosti v Sloveniji ter predstavitvi filmsko-vzgojnega programa Art kino mreže Slovenije in mednarodnega producentskega usposabljanja. zv