Bližnji Festival slovenskega filma se bo začel s filmom Pot v raj, celovečernim prvencem 30-letnega Blaža Završnika, ki prav te dni snema že svoj drugi film, najstniško komedijo Julija in alfa Romeo. To je nenavadna, že prav osupljiva hitrost za slovenske filmarje. Že res, da je deloma povezana z režiserjevo mladostjo in njegovo filmsko »ihto«, toda to bi bilo premalo: takšna hitrost je bila mogoča le in prav zato, ker Završnik za svoj prvenec ni čakal na tako imenovana javna sredstva, se pravi, da ga ni prijavil na Filmski center in čakal, ali ga bo ta odobril ali ne. »Ta film sem posnel za svoj denar in denar svojih sodelavcev, vsega skupaj je bilo nekaj tisoč evrov. Pri produkciji nam je pomagal Jani Sever, za katerega sem že posnel nekaj reklam, na Slovenskem filmskem centru pa smo nato dobili 60.000 evrov za dokončanje filma.«

Pot do mladega para

V slovenskem filmu so včasih šli na morje, kar ni bilo vselej prijetno – v Hladnikovem Peščenem gradu, na primer, ali v Ranflovi Mrtvi ladji celo vse prej kot to. Završnik pa je ljubitelj romantične komedije, kar med drugim pomeni, da je njegova Pot v raj že lahko malo ironična, ne more pa biti tako »zamorjena«, kot je bila pot na morje v slovenskih filmih iz 60. ali 70. let. Seveda tudi ni brez ovir in zapletov, toda romantična komedija jih potrebuje le in prav zato, da jih premaga. Sinopsis Poti v raj pravi, da gre za fanta in dekle, ki se po naključju srečata in se skupaj odpravita z jadrnico v Dalmacijo; vsak od njiju ima neki svoj problem, oba sta nepripravljena na kakršno koli zvezo, toda jadranje in težave na barki ju »neustavljivo zbližujejo«. Po sinopsisu je torej Pot v raj pot do mladega para, tega pa sta odigrala ista igralca, Ajda Smrekar in Klemen Janežič, ki sta nastopila v Završnikovem študentskem filmu Nad mestom se dani, za katerega je na Festivalu slovenskega filma leta 2012 dobil vesno za najboljši kratki film.

Blaž Završnik je diplomant fakultete za arhitekturo, zdaj pa je absolvent AGRFT. Kot Matjaž Klopčič, ki je prav tako od arhitekture presedlal k filmu? »Saj jih je bilo še nekaj. V mojem primeru je bilo tako, da sem ob koncu študija arhitekture ugotovil, da bi pravzaprav raje pripovedoval zgodbe kot risal načrte. Tako sem bolj za šalo začel snemati kratke filme, toda to me je potem čisto zares zagrabilo in sem se vpisal na AGRFT.« Študija še niti ni povsem končal, zato pa je naredil celovečerec, ki utegne potrditi najbrž edino »pravilo« v slovenskem filmu, namreč to, da so najboljši filmi prvenci. »Res se je velikokrat izkazalo, da je tako,« pritrjuje Završnik, ki pa ne doda prepričanja ali upanja, da bo tudi v primeru njegovega filma tako.

Skozi zaplete do produkcije

Pot v raj je njegov prvenec, toda starejši projekt je ta, ki ga snema zdaj, Julija in alfa Romeo. »Producent Perfo je odkupil scenarij srbskih scenaristov Dimitrija Vojnova in Danila Bečkovića – tadva sta napisala tudi scenarij za veliko srbsko uspešnico Montevideo, bog te video – in mi ponudil, da bi film režiral. Producent je projekt prijavil na razpis Filmskega centra, kjer pa je bil zavrnjen, nato pa mu je uspelo na televizijskem razpisu.« A tudi tam se je zapletlo, ker se je nacionalna televizija upirala določilu zakona o Filmskem centru, po katerem bi morala sofinancirati tudi kinematografske filme, in se celo pritožila na ustavno sodišče; to pa je njeno pritožbo zavrnilo in tako nacionalko primoralo, da sofinancira filme, ki jih bo lahko predvajala v svojem programu.

Film Julija in alfa Romeo torej nastaja v televizijski produkciji in z ne prav veliko denarja (proračun je manj kot 400.000 evrov), toda dogajanja je veliko in na raznih prizoriščih, zatrjuje Završnik. »Z dramaturgom Andrejem Zupancem sva naredila priredbo scenarija, ki je precej drugačna od originala, ohranja pa zgodbo, v kateri gre za to, vsaj na začetku, da fant dekletu, ki odhaja v tujino, priseže, da jo bo zvesto čakal – 'naj mi umre mati, če ne' –, toda ko se na letališču od nje poslovi in pride domov, je mati že mrtva. Vseeno bo to najstniška komedija z veliko žura in erotike.« In z veliko naturščikov v najstniških vlogah.