»Nikoli prej v zgodovini nismo imeli na voljo tolikšnega bogastva filmov kot zdaj. Film ni v zatonu, ravno nasprotno, film je povsod! Problem je zgolj v tem, da infrastruktura po svetu, pri nas pa še posebej, boleče zaostaja za živahno neodvisno produkcijo,« pravi Ana Šturm, programska selektorica festivala FilmMixer. Ta bo jutri in v soboto v kranjski Layerjevi hiši ponudil projekcije neodvisnih celovečernih, dokumentarnih in kratkih filmov ter delavnice filmske igre. Možna bosta ogled razstav mladih lokalnih umetnikov in udeležba na filmskih kvizih, pogovorih ter okroglih mizah.

Filmske projekcije bodo na terasi Layerjeve hiše in v stolpu Škrlovec, cilj festivala pa je ponuditi filmsko projekcijo zunaj multipleksov in zvabiti gledalce v družabno filmsko okolje. »Kranj je mesto z veliko zanimivimi prizorišči, toda njihov potencial ostaja neizkoriščen, prebivalcem pa vlada dolgčas. Zato sem se odločil, da skupaj s kolegi naredim nekaj novega, kar bi poživilo dogajanje v starem mestnem jedru. Tako se je rodil FilmMixer,« je o temeljni zamisli festivala povedal njegov direktor Grega Švabič.

Drugačna filmska mešanica

FilmMixer bo v dveh dneh združil žanrsko različna dela iz številnih držav. Kot znanilca novih trendov v ameriškem neodvisnem filmu bo ponudil romantično komedijo Drinking Buddies (2013) režiserja Joeja Swanberga: Luke in Kate, sodelavca v mikropivovarni v Chicagu, svoje dneve preživljata ob pitju piva in flirtanju. Kljub temu da sta že vsak v svojem razmerju, v nekem trenutku opazita, da je pivo zabrisalo mejo med prijateljstvom in ljubeznijo... Posebna pozornost bo namenjena francoskemu celovečercu Hungry Man (2013) režiserja Martina Philipa, ki bo tudi posebni gost festivala. Philip se je filmske obrti začel učiti pri 16 letih kot vajenec italijanskega režiserja Paula Cassalinija, danes pa je priznan dokumentarist. Hungry Man je zgodba o odraščanju otrok ribičev v majhni romunski vasi ob delti Donave, sredi narave, ki je edina, ki jim postavlja meje. Svoj prostor na festivalu je našel tudi dokumentarec Narko kultura (Shaul Schwartz, 2013) o mehiški glasbeni subkulturi, ki opeva gangstersko nasilje med karteli v mehiškem Juarezu, obmejnem mestu z ZDA.

Na FilmMixerju bodo predstavili tudi kratke igrane filme. V sklopu tega se bosta predstavila dva festivala, zagrebški Tabor in mednarodni festival K3. Ekipa K3 bo v Kranju predstavila zmagovalna dela zadnjih treh let, mednarodni festival kratkega filma Tabor pa sedem najboljših filmov iz letošnje edicije festivala.

Ne samo film, ampak...

Obiskovalci se bodo lahko preizkusili tudi v igri pred kamero, saj jim bosta filmsko igro približala Aliash Tepina in Inti Šraj, ki bosta na delavnici predstavila razlike med filmsko in gledališko igro ter delo na filmskem setu. Svoje spretnosti bo pokazala še oblikovalka Tjaša Križnar, znana tudi kot Pirate Piška, ki bo obiskovalce naučila tiskanja filmskih citatov na majice. FilmMixer bosta v sodelovanju z glasbenim festivalom Dvocikel zaključila zasedba Trus! in prekmurski IDM-producent Kleemar, ki sta sodelovala že na skupni plošči Banana Split.