Slovenska ženska alpska smučarska reprezentanca, v postavi Ana Bucik, Ana Drev, Maruša Ferk, Katarina Lavtar in Ilka Štuhec, bi se morala danes vrniti s tritedenskega treninga v Ushuai. Razmere v Argentini so bile odlične predvsem v zadnjem delu priprav, ko so po besedah vodje panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije Vlada Makuca opravile odličen trening. Toda najbližji alpskih smučark ne bodo videli tako hitro, saj je stavka v Argentini ohromila tamkajšnji promet.

Po poročanju tujih agencij se je včeraj sicer končala devetdnevna stavka največjega letalskega prevoznika v državi. Delavci in vodstvo so namreč dosegli dogovor o zvišanju mesečnih plač za 134 ameriških dolarjev (približno 115 evrov), Aerolineas Argentinas pa bo moral zaposliti tudi 300 delavcev, ki jih je odpustil v času stavke. V devetih dneh stavke so se porušili načrti približno 80.000 potnikom, med katerimi so tudi slovenske alpske smučarke in njihovi trenerji.

»Potovalna agencija, prek katere smo rezervirali letalske karte za pot v Argentino, nas je obvestila, da lahko zaradi stavke slovenska reprezentanca odpotuje v Evropo šele 31. avgusta. To pomeni, da bo morala podaljšati trening za tri dni. Stroške nastanitve naj bi krila letalska družba,« je včeraj sporočil Vlado Makuc, ki je imel polne roke dela. Danes sta šla namreč na pot v Argentino tudi člana slovenske alpske smučarske reprezentance v tehničnih disciplinah Žan Kranjec in Mišel Žerak, z njima pa še trener tehničnih disciplin Mitja Kunc in serviser Jan Šauperl. Sprva je Makuc sicer dobil potrdilo, da bo letalo iz Rima proti Buenos Airesu poletelo, v nadaljevanju dneva pa ga je čakala še naporna pot do potrditve, da bo lahko majhna slovenska odprava nadaljevala dolgo pot do cilja.

»Za zdaj je vse skupaj novo, zato ne poznamo vseh odgovorov. Nedvomno je, da se bodo z odpovedjo vrnitve povečali stroški, saj bo treba na novo rezervirati proge za trening. Treba se bo pogajati, kdo bo dejansko kril stroške, ki niso nastali po naši krivdi. Kot smo seznanjeni, bo gneča na smučiščih v Ushuai v prihodnjih dneh večja,« je nadaljeval Vlado Makuc, ki je bil zadovoljen tudi z vremenskim snežnim blagoslovom, ki ga je bila deležna moška alpska smučarska reprezentanca hitrih disciplin v Čilu. Meteorološke napovedi so se v Čilu uresničile, saj je konec tedna zapadlo 80 cm novega snega, hkrati pa se je ohladilo, saj znašajo temperature v La Parvi deset in več stopinj pod ničlo. Andrej Šporn, Klemen Kosi, Martin Čater, Rok Perko in Boštjan Kline bodo lahko posledično vadili na progi za smuk.

Pomanjkanje snega pred prihodom obilnega sneženja jo je zagodlo Tini Maze. V vadbeni bazi v Portillu, kjer je v zadnjih letih našla poletni vadbeni raj, na podlagi katerega je letos postala smukaška olimpijska prvakinja, namreč ni mogla optimalno trenirati. Tako se je ekipa lotila rezervnega načrta in se odpravila na trening v Chillan. »Na svoji športni poti sem v Chillanu treniral le enkrat. Ostal mi je v lepem spominu, trening pa je bil dober,« je razmere v zimskem središču na južni polobli opisal Andrej Jerman, ki ga je novi glavni trener hitrih disciplin Peter Pen postavil v svojo ekipo.