Urankar in Breznik sta prvi del naloge z odliko opravila že v torek. Kvalifikacije sta končala na tretjem oziroma četrtem mestu in s tem potrdila napoved o medalji. Popoldan je Urankar še enkrat dosegel tretji čas, takrat v osmini finala.

Kanuisti so nadaljevali v četrtfinalu, kjer je Breznik v boj za odličja napredoval v paru s Korejcem Ji-sung Čoijem, ki pa vožnje ni končal. Urankar je v tem delu tekmovanja suvereno premagal Američana Jordana Shermana.

Oba Slovenca sta si tako priborila še dva nastopa, za odličje sta morala zmagati vsaj še enkrat. To je v polfinalu uspelo Urankarju, ki je bil boljši od Britanca Paula Sunderlanda, Breznik pa je moral priznati premoč Ircu Robertu Hendricku.

V finalu je kot prvi izmed Slovencev startal Breznik; v malem finalu je klonil proti Slovaku Marku Mirgorodskemu. Nato je z obale spremljal nastop reprezentančnega kolega, ki se je s starta pognal odločno in opravil s favoriziranim Slovakom ter se zasluženo veselil zlata.

"Zdi se mi, da še nisem dojel, kaj mi je uspelo. Občutek je v redu, ampak res še nisem dojel. Pričakoval sem medaljo, za zlato sem vedel, da bom rabil srečo in dobro vožnjo. To mi je uspelo, je kar je," je nasmejano iskal besede 17-letnik, ki je "ubranil" slovensko zlato medaljo na MOI; v Singapurju pred štirimi leti je v tej disciplini na vrhu končal Simon Brus.

Urankar, ki se sicer najbolje znajde v spustu na divjih vodah, je v ožji krog favoritov sodil že po kvalifikacijah. Tovrstna vloga ga ni motila: "Motiviran sem bil, s psihološkimi zadevami nimam težav. V redu sem se pripravil," je še dodal Urankar, ki je na letošnjem mladinskem evropskem prvenstvu osvojil drugo mesto, na svetovnem prvenstvu pa je bil na moštveni tekmi zlat.

Nekoliko slabše je šlo Brezniku, ki je na koncu pristal na nehvaležnem četrtem mestu. Slovenski kanuist je seveda s kopnega navijal za Urankarja in se veselil njegovega uspeha: "Vedel sem, da bo osvojil medaljo. Me je pa presenetil. Slovak je bil favorit. Ko je Anže startal sem videl, da je spredaj. Moj start ni bil v redu, sploh v polfinalu je bila to največja težava. Kaj je bilo v drugi tekmi pa ne vem. Razočaran sem, ne pa pretirano. Videl sem, da ne gre."

To sta bila edina današnja in tudi zadnja slovenska nastopa na drugih poletnih mladinskih olimpijskih igrah. Slovenska reprezentanca nekdanjo prestolnico Kitajske zapušča z osmimi medaljami. Zlato so si v Nandžingu okrog vratu nadeli rokometaši ter Urankar, srebrna sta bila košarkarja Ela Mičunović (v metanju trojk) in Žiga Lah (v zabijanju), z bronom pa se v domovino vračajo plavalka Nastja Govejšek, atletinja Leda Krošelj (skok s palico) in judoistka Maruša Štangar, ki je bila tretja na posamični in ekipni tekmi.