V Plavem svijetu, ki ima sedež v Malem Lošinju, niso želeli povedati, kje natančno so fotografirali delfina, ki so ga imenovali Albus. Ne želijo namreč, da bi ga radovedneži začeli iskati in tako skalili njegov mir, saj so ljudje edina resnična nevarnost za delfine v Jadranu.

Potrdili so zgolj, da so ga fotografirali med raziskavami v severozahodnem Jadranu na območju Ravenne, potem ko so dobili več informacij o tem, da so ga opazili v morju. Na fotografiji je Albus v družbi z drugim delfinom, tudi iz vrste navadnih velikih pliskavk, ki lahko živijo do 50 let.

"Obe živali sta plavali in lovili ribe, ne da bi se preveč ozirali na našo navzočnost. Glede na obnašanje in dejstvo, da sta bili v skupini zgolj dve odrasli živali, domnevamo, da je Albus samec," so zapisali.

Pojasnili so še, da imajo navadne velike pliskavke ponavadi hrbet in boke črne ali temno sive, trebuh pa svetlo sive barve. Tako kot ljudje pa so lahko zaradi genetskih mutacij in pomanjkanja melanina tudi rožnato-bele barve. Ta pojav se imenuje albinizem.

Albino delfini so izredno redki, nekateri pa so zaradi barve končali v živalskih vrtovih, kjer niso preživeli več kot kakšno leto. Tudi v naravnem okolju so ogroženi, ker naredi bela barva žival zelo opazno za plenilce.

Kot so še dodali, so albinizem zabeležili tudi pri več vrstah kitov. Verjetno najbolj znani beli kit v zgodovini pa je Moby Dick iz romana ameriškega pisatelja Hermana Melvillea.