Prvenstvo v Čeljabinsku se je začelo že v ponedeljek, kjer pa Slovenija v kategorijah do 48 kg za ženske in do 60 kg za moške ni imela svojih predstavnikov. A današnja uvodna dvoboja slovenskih reprezentantov nista postregla z veseljem. Kljub dejstvu, da je Čeljabinsk časovno kar štiri ure pred Slovenijo, se je tekmovalni dan končal (pre)hitro. Prvi je na blazine stopil Andraž Jereb. Slednji je imel v zadnjem času nekaj uspešnih nastopov na mednarodni sceni, med drugim je na evropskem prvenstvu do 23 let novembra 2013 osvojil bronasto kolajno, in je od svojega premiernega svetovnega prvenstva pričakoval veliko.

Vendar se je zapletlo že pred dvema mesecema. Jereb se je pred dvema letoma odločil za prestop iz Judo kluba Olimpija v vrste Bežigrada, saj je želel delati s trenerjem Gregorjem Brodom. A trenerja so mu zamenjali, zdaj sodeluje z Mirkom Šindičem, pred svetovnim prvenstvom pa je razmišljal tudi o tem, da na SP sploh ne bi odpotoval.

"To je bil zame kar šok. V nov klub sem prišel na lastno željo, saj sem želel delati z Brodom, zdaj pa ne vem, kako in kaj. Danes je sicer prva borba dobro kazala, z zmago sem pridobil nekaj samozavesti, a nato je prišel bronasti z letošnjega evropskega prvenstva v Montpellierju in vedel sem, da bo težko. Po poldrugi minuti sem padel na ipon, odločila pa je ena manjša napaka, ko se zamudil in nasprotnik me je vrgel na tla. Do takrat je še kazalo dobro," je po svojem debiju na članskih SP dejal mlajši brat Saša Jereba, nekoč tudi uspešnega judoista.

Še slabše je šlo danes Petri Nareks. Žalčanka je s svojimi 32 leti med bolj izkušenimi borkami tega prvenstva, a je morala tokrat hitro priznati premoč 19-letni Italijanki. Če je bila od nje lani na EP v Budimpešti še boljša, je Italijanka v tem času precej napredovala in Nareksovo prepričljivo ugnala po točkah.

"Ne vem, kaj naj rečem. Rekla bom tako, kot reče moj trener. Da mine leto, se morajo obrniti pomlad, poletje, jesen in zima. Pri meni se še niso in če trdo delaš, se enkrat bodo. Vprašajte me čez pet mesecev, kako in kaj. Žal ste me spomnili, da sem izgubila proti precej mlajši tekmovalki, sicer stari znanki, kar je še toliko hujše. Ampak nimam kaj. Do konca tekmovanja bom navijala za naše, v nedeljo me čaka še ekipna tekma, kjer želim pokazati precej več. Potem pa nadaljujem nabiranje točk," je po spodletelem uvodnem dvoboju dejala Nareksova.

Že sreda bo nov dan D za slovensko reprezentanco, saj bosta na blazinah kar dva favorita za kolajne. Med borkami do 57 kilogramov bo nastopila Vlora Beđeti, ki je lani v tem času na svetovnem prvenstvu v Riu de Janeiru osvojila bronasto kolajno. V prvem dvoboju bo moči pomerila proti Kanadčanki Stefanie Tremblay. Rok Drakšič, trenutno vodilni borec jakostne lestvice tekmovalcev do 73 kilogramov, bo prav tako lovil najvišja mesta. Med kar 69 borci ga v njegovi kategoriji najprej čaka Ukrajinec Dmitro Kanivec.