V bazen je pljusknil tako silovito, kot bi padel meteor na zemljo. Še lani, ko je prvič spoznal člansko konkurenco, je le malo kdo vedel zanj, zdaj pa ni več dvoma – Adam Peaty je pri devetnajstih letih postal novi plavalni superzvezdnik. Iz Berlina, kjer se je včeraj končalo prvenstvo najboljših plavalcev stare celine, se v domovino vrača s tremi zlatimi kolajnami okoli vratu. Na 100 metrov prsno je pokazal, da je vešč vzdržljivosti, na pol krajši razdalji pa je razkril še enega svojega aduta – eksplozivnost. Zlato odličje v štafeti je bilo zanj le češnja na torti. Vsi njegovi nastopi v nemški prestolnici so mejili na popolnost. Klobuk pred njim je snel tudi slovenski as Damir Dugonjić.

Kar gledal je v semafor

Peaty je rojeni zmagovalec. Njegova forma je tako vrhunska, da je v polfinalu na 50 metrov prsno zrušil pet let star svetovni rekord, ko je razdaljo preplaval v 26,62 sekunde. »Neverjetno! Kar gledal sem v semafor, ko sem prišel na cilj, saj nisem mogel verjeti, da sem novi lastnik svetovnega rekorda. Takšnega izida resnično nisem pričakoval,« je dejal vzhičeno in pripomnil, da bi nemara lahko plaval še hitreje. Ko je drsel proti cilju, njegova tehnika ni dosegla čiste popolnosti, je priznal.

Pohvale na njegov račun kajpak že dežujejo iz vsega sveta. Komentator priznane televizijske postaje BBC Sport Steve Parry je navdušen nad najstnikom. »Čeprav njegovo plavanje v tehničnem smislu ni bilo za čisto desetico, je zrušil svetovni rekord. Prepričan sem, da lahko od Adama Peatyja pričakujemo še mnogo več. V sebi ima neverjetno moč, zato je lahko še hitrejši,« je opisal Parry, medtem ko je nekdanji slovenski plavalec Blaž Medvešek dodal, da je »hiter kot zverina«. Zanimivo, da je Peaty podrl rekordno znamko enega svojih plavalnih vzornikov – Camerona van der Burgha iz Južne Afrike. »To je zame velika čast. Dolga leta sem ga občudoval in si večkrat rekel, da moram trdo garati, da bom nekoč tako uspešen kot on,« je povedal Peaty.

V bazenu osemnajst ur na teden

Modrooki fant deškega obraza, doma iz majhnega otoškega trgovinskega mesteca Staffordshire, je član nove generacije mladih angleških plavalcev. Njegova trenerka je Melanie Marshall, tudi nekdanja britanska plavalka in olimpijka. Nedavno je bila po izboru britanske vladne organizacije za šport UK Sport sprejeta v elitno družbo športnih trenerjev. Peaty večkrat javno poudari, kako odlično sodelujeta. Njegovo življenje je povsem podrejeno plavanju, zato se mora odreči številnim stvarem, ki so za njegove vrstnike nekaj običajnega. V trenažnem procesu preživi v bazenu po osemnajst ur na teden, v fitnesu pa po pet ur. Še preden je zaslovel v Berlinu, je skromno dejal, da je njegov veliki cilj uspeti na naslednjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016, zdaj pa je jasno, da bo v Braziliji pod velikim pritiskom.

Je pa Peaty zaslovel tudi na letošnjih vsebritanskih igrah Commonwealtha, ki jih je organiziral Glasgow. V dveh dneh je zrušil dva rekorda, vmes pa spal le tri ure. Več ni šlo. Zaradi vzhičenosti, je rekel. »Ko sem se zjutraj zbudil, sem se takoj vprašal, ali se mi res dogajajo tako super stvari. Potem sem skočil v bazen, dal vse od sebe in spet plaval tako, kot znam,« je dejal pred slabim mesecem dni v Glasgowu.

Zaradi izvrstnih dosežkov v tem koledarskem letu se Peatyju vztrajno viša priljubljenost. Na socialnih omrežjih ima iz dneva v dan več oboževalcev. Na ažurnem profilu twitter mu sledi dobrih 5000 ljudi, precej manj pa na facebooku. O tem, kaj novi plavalni zvezdnik počne v prostem času, ni veliko podatkov. Znano je, da je ljubitelj ameriške hiphop glasbe, všeč pa so mu filmi, v katerih nastopa bradati komedijant Zach Galifianakis. Do naslednjega velikega tekmovanja bo v javnosti prav gotovo zaokrožila še kakšna podrobnost o njegovem zasebnem življenju, saj je to cena slave.