»Po dobrem startu sem nekaj časa še nekako sledila ritmu najboljših, a sem zelo hitro spoznala, da nimam moči v nogah kot na zadnji dirki pred 14 dnevi v ZDA. Hitro sem se morala sprijazniti, da se moram osredotočiti le na racionalno vožnjo in se boriti do cilja. Dala sem vse od sebe in nimam si kaj očitati,« je Žakljeva opisala pristop reševanja ugleda lanske skupne zmagovalke. Ob asistenci slovenske spremljevalne ekipe Unior orodje in bučni podpori tridesetih navijačev iz domačih Ledin je bilo kljub šestminutnemu zaostanku za Jolando Neff 19. mesto in 68 točk dovolj, čeprav je bil to najskromnejša bera sezone.

Žakljevi je bil v prid tudi potek dirke, ki se je začela z minuto molka. Mlada svetlolasa Švicarka je z novo zmago le potrdila premoč (1300 točk), Kanadčanka Catharine Pendrel (940 točk) ji je s četrtim mestom ušla, rojakinja Emily Batty pa je imela še prevelik zaostanek točk, da bi jo lahko ogrozila kljub šestemu mestu. »Res se je dobro izšlo. Čeprav sem zdaj še pod vtisom tega slabšega nastopa, se zavedam, da bo vsako minuto to bolj pozabljeno. V ospredju bo zadovoljstvo, da sem tretja skupno. To pa ne nazadnje šteje. Po zmagi na evropskem prvenstvu je to odraz zelo dobre sezone, ki seveda še ni čisto končana. Pestro je bilo skozi vse dirke. Bilo je veliko menjav na vrhu. Z dokaj konstantnimi uvrstitvami mi je uspelo priti znova zelo visoko,« je 25-letna Žakljeva ocenjevala niz sedmih dirk na štirih celinah. Ne nazadnje, z Japonko Mio Suemasa si je priborila tudi sedmo mesto v ekipni razvrstitvi za ekipo slovenskega proizvajalca kolesarskega orodja.

V prid Žakljevi je po novi izjemni sezoni tudi statistika. V 24-letni zgodovini paradne panoge MTB je le četverici kolesark uspelo ponoviti skupno zmago v prvi sezoni. V zadnjem desetletju pa se je le dvema uspelo že naslednje leto vrniti na zmagovalni oder, in to le Pendrelovi in legendarni Norvežanki Gunn-Riti Dahle Flesjaa, ki je z drugim mestom napovedala velike želje za svetovno prvenstvo v domačem Hafjellu. No, želje po mavrični majici, edine, ki ji še manjka v zbirki, ne skriva. »Predvsem dolga vožnja domov bo priložnost za uskladitev načrtov za teh nekaj dni do Hafjella. Pred dirko je bil v načrtu obisk pomembnega kolesarskega sejma v Nemčiji, zdaj morda manj,« je pristavila.

V idili Savojskih Alp, idealnem okolju za gorsko kolesarstvo, je tudi Blaža Klemenčič (Feenstra) nadaljevala niz uvrstitev med deseterico. Za Neffovo je zaostala 3 minute in 10 sekund. »Startala sem slabše, a potem začela prehitevati. Močna sem bila v klancu, navzdol sem malce izgubljala, saj so bili spusti dolgi in tehnični. V zadnjem šestem krogu (29 kilometrov) sem predvsem zaradi tega izgubila proti Kalentijevi in Wloczczowski, a to ne kazi zame uspešne sezone od Afrike do Alp,« je med pakiranjem za odhod s prizorišča komentirala Blaža Klemenčič. Tudi zato tedaj še ni vedela, da sta ravno dve mesti iz zadnjega kroga odločali o njeni uvrstitvi med najboljšo deseterico. Za vsega 15 točk sta jo izrinili tretjeuvrščena Francozinja Paoline Ferrand Prevot in peta Italijanka Eva Lechner. »O, škoda. No, dve mesti tokrat sta bili manj usodni, kot to, da mi manjkajo točke z dirke v Novi Zelandiji, kjer nisem nastopila,« je našla največjo šibko točko pokalnega niza, a ima v mislih še Hafjell. »Tam bo trasa tehnično manj zahtevna kot tu,« se je optimistično ozrla proti severu.