Dugonjić je suvereno opravil s predtekmovanjem in polfinalom ter se zanesljivo prebil v finale. Malo presenečenje je bil svetovni rekord Britanca Adama Peatyja, ki je z izidom 26,62 za pet stotink izboljšal rekord Južnoafričana Camerona van der Burgha iz leta 2009, obdobja visokotehnoloških kopalk, že pred slabim mesecem dni pa je v Glasgowu s 27,78 že plaval tudi evropski rekord.

Ob Peatyju je bil v drugi skupini od Dugonjića za stotinko sekunde hitrejši tudi Latvijec Giedrius Titenis, v prvi skupini pa je z izidom 27,33 zmagal Srb Čaba Sziladji. »V polfinalu je bilo plavanje boljše kot zjutraj, le na zadnjih petih metrih sem malce spustil zavesljaj. Trenutno sem četrti in lahko napredujem. Upam, da bom v finalu presenetil. Prvo mesto je zdaj definitivno odvzeto, ostali dve kolajni pa lahko zgrabimo vsi, ki smo v finalu. Sam ne bom pod pritiskom, saj vem, da lahko plavam še malo hitreje, a takšnega izida kot lani ne pričakujem. Veselim se finala,« je po nastopu dejal Damir Dugonjić in dodal, da rezerve vedno obstajajo.

Drugi slovenski polfinalist na 50 prsno, Koprčan Matjaž Markič, je z izidom 28,16 zasedel 15. mesto. »Poskušal sem plavati drugače. Zjutraj mi je polzela voda z rok in skušal sem plavati malce bolj umirjeno, a očitno je to trenutno moj rezultat. Zadovoljen sem, da sem po dveh letih spet na prvenstvu in sem se uvrstil v polfinale. To je dobra uvrstitev,« pravi Markič, ki še ni naredil načrtov za naprej, pred kratkim pa je postal drugič očka.

V današnji finale se je uvrstila tudi Tjaša Oder na 1500 prosto s četrtim dosežkom predtekmovanja – 16:18,81, s čimer je le za 17 stotink sekunde zgrešila državni rekord, ki ga je postavila leta 2011 v Limi, ko je postala mladinska svetovna prvakinja. Ne glede na razplet predtekmovanja Odrova ne napoveduje boja za kolajno. »Počakajmo na tekmo,« pravi 20-letna Slovenka. »Včeraj sem bila še malo utrujena od včeraj. Glede na osebni rekord bi morala na 800 metrih začeti hitreje, a jutranje plavanje mi ne leži tako zelo. Upam, da bom v finalu lahko pokazala še več,« pravi plavalka, ki napoveduje nov slovenski rekord. Na 1500 m prosto sta nastopili še ena Fužinarjeva tekmovalka Gaja Natlačen in Radovljičanka Špela Perše, ki sta osvojili 11. in 17. mesto, slednja pa je dosegla tudi nov osebni rekord.

V prvi disciplini dneva na 800 prosto je zmagal italijanski plavalec Gabriele Paltrinieri, ki je bil še na 700 metrih hitrejši od evropskega rekorda rojaka Gabrieleja Dettija, na koncu pa je ob zmagi dosegel rekord prvenstev. Francoz Florent Manaudou je bil najhitrejši na 100 prosto.

V ženski konkurenci je Danka Rikke Moeller Pedersen osvojila še svojo drugo zlato kolajno na prvenstvu v Berlinu, lasten svetovni rekord na 200 prsno pa je zgrešila za 73 stotink sekunde. Danka Jeanette Ottesen je bila najhitrejša na 100 delfin. Na koncu je bila na sporedu tudi najnovejša disciplina 4 x 100 prosto za moške in ženske, naslova pa so se z novim evropskim rekordom 3:25,02 veselili Italijani.vra, sta