Ni odgovora, zakaj zamuda

Konkretnega odgovora, zakaj se je obnova začela s tolikšno zamudo, nismo dobili, so nam pa na Direkciji RS za ceste, kjer obnovo vodijo skupaj z Mestno občino Ljubljana, pojasnili, da je ureditev kolesarske steze, pločnikov, zavijalnih pasov, mostov in priključkov do stanovanjskih hiš v pristojnosti mestne občine. »Trenutno izvajalec na terenu izvaja ravno ta dela, in ko bodo končana, bo lahko direkcija za ceste pristopila k izvedbi obrabno-zaporne plasti asfalta ter postavitvi horizontalne in vertikalne prometne signalizacije. To se bo zgodilo predvidoma v prihodnjem tednu, dela pa bodo končana do zadnjega dneva v tem mesecu, če bodo vremenske razmere to dovoljevale,« so previdno napovedali pri upravljalcu državnih cest.

Na mestni občini so očitno z direkcijo neusklajeni, saj so nam sporočili, da so sami že naredili predpripravo za izvedbo kanalizacije in kolesarsko stezo ter da se ta teden že polaga zaključni sloj asfalta. Po njihovih domnevah naj bi se vsa dela končala že ta teden, kar pa so na direkciji za ceste zanikali.

Se bo zavleklo v september?

Da bi se prav zaradi neusklajenosti lahko obnova zavlekla v september, pa se boji župan občine Ig Janez Cimperman. »Ljudje sicer kličejo na občino, malce bentijo, ampak na srečo je avgust, ko še ni toliko prometa. Če pa prihodnji teden cesta ne bo odprta, bo katastrofa, saj se bo začela šola. Trenutno avtobus od Ljubljane do Iga zaradi obvoza skozi Škofljico vozi eno uro,« je povedal Cimperman, ki opozarja, da je zaradi polaganja kanalizacije popolna zapora tudi na cesti Črna vas–Podpeč, in sicer med Podpečjo in odcepom za Tomišelj. Ta naj bi trajala do konca septembra, razkopavanje pa ves čas nadzirajo tudi arheologi, ki predvidevajo, da bi se lahko spet našlo kaj zanimivega iz obdobja koliščarjev.

Ižanska cesta, ki jo prevozi več kot 7000 vozil na dan, bo po končani obnovi široka 6,5 metra (do zdaj je bila meter ožja), opremljena bo z obojestransko kolesarsko stezo, pločniki in novo javno razsvetljavo. S tem naj bi se bistveno izboljšale varnostne razmere za vse udeležence v prometu, še zlasti za najšibkejše.