Poleti je afera Vanessa Mae zamajala temelje Smučarske zveze Slovenije, zaradi katere se obeta suspenz nekaterim smučarskim funkcionarjem. Med njimi tudi Vladu Makucu, ki medtem še vedno s polnimi pooblastili opravlja funkcijo vodje športne panoge za alpsko smučanje. In ima polne roke dela, saj je formula razdelitve samoprispevkov tekmovalcev glavna okupacija v tem delu sezone. Najnovejše je to, da morajo člani reprezentance A v tej sezoni plačati po 2000 evrov in letalsko vozovnico za Južno Ameriko, medtem ko morajo vsi drugi iz žepa potegniti po 3500 evrov. Toda le v začetni fazi, saj si bodo morali od novembra naprej sproti plačevati trening in tekme. »Tako bodo imeli večji pregled nad plačanimi sredstvi. Prišlo bo do manjših odstopanj, saj bo alpske smučarje, ki bodo novembra in decembra tekmovali na tekmovanjih FIS v Skandinaviji, sezona stala nekaj več kot tiste, ki bodo v tem času trenirali na evropskih ledenikih,« je pojasnil Vlado Makuc in dodal, da so v alpskem delu računali, da naj bi z naslova samoprispevkov moške in ženske reprezentance v blagajno prejeli 140.000 evrov. Dejanska vsota bo sedaj nekoliko nižja, hkrati pa bo imela tudi smučarska zveza nižje stroške.

Žan Kranjec in Mišel Žerak bosta odšla na pot nekaj dni pozneje kot reprezentanca v hitrih disciplinah, saj se bosta posvetila predvsem vadbi slaloma in veleslaloma. »Naredili bomo vse, da bomo izkoristili pogoje, ki nam bodo na voljo. Kar zadeva finančne plati, je pot v Južno Ameriko vsako leto težje dosegljiva. Poudarek bo na količini treninga, ne glede na to, kako bomo septembra nastopili, če sploh bomo, na južnoameriškem pokalu,« pred potjo napoveduje trener v reprezentanci za tehnične discipline Mitja Kunc. »Žan je za zdaj zdrav, kar je najpomembnejše, hkrati pa je na treningih zelo zavzet. Žal smo doslej trenirali precej manj, kot bi si želeli, saj smo zaradi slabih vremenskih razmer na Stelviu namesto enajstih veleslalomskih dni trenirali le tri, od tega je bil le en dan res dober. Slalom smo trenirali v dvorani,« je sklenil Kunc.

»Za zdaj smo se predvsem posvečali kondicijski vadbi z novim trenerjem. Garali smo in mislim, da smo dobro pripravljeni. Veselim se treninga na snegu. Želim si velike količine prevoženih kilometrov. Upam, da bomo že na tekmah v Južni Ameriki pokazali dobre vožnje. Kar zadeva moje cilje v tej sezoni, si želim, da bi se na veleslalomih redno uvrščal med prvih 30, hkrati pa naredil slalomski napredek, kjer si bom moral skozi tekme evropskega pokala zagotoviti boljšo startno številko,« napoveduje Žan Kranjec.