Po navedbah Rospotrebnadzora so med inšpekcijami v štirih restavracijah verige McDonald's odkrili številne kršitve sanitarnih zahtev. V podjetju so na drugi strani sporočili, da očitke preučujejo in da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bi lahko še naprej uspešno poslovali v Rusiji, kjer imajo okoli 430 restavracij.

Kršitve kakovosti

Agencija za nadzor potrošnikov je že prejšnji mesec izrazila dvome v kakovost in varnost prehrambenih izdelkov v celotni McDonaldsovi verigi. Ob tem je napovedala, da bo podjetje postavila pred sodišče zaradi kršitve kakovosti in nepravilne označbe prehrambenih proizvodov.

Ukrepi Rospotrebnadzora sovpadajo z uvedbo ruskega embarga na prehrambene izdelke iz držav, ki so proti Rusiji uvedle sankcije zaradi krize v Ukrajini.

McDonald's je sicer prvo restavracijo v Moskvi odprl leta 1990, takrat pa so se vanjo zgrnile množice takrat še Sovjetov, ki so bili za grižljaj ameriške hitre prehrane pripravljeni v vrsti čakati po več ur.

Tudi Burger King ima težave

McDonald's pa očitno ni edina ameriška veriga restavracij s hitro prehrano, ki se v Rusiji sooča s težavami. Ruska tiskovna agencija Itar-Tass namreč danes poroča o zaprtju restavracije verige Burger King v sibirskem Krasnojarsku, čemur pa naj bi botrovalo neplačilo elektrike.

Burger King je v Rusiji začel poslovati pred tremi leti, danes pa ima v državi več kot 120 restavracij, verigo pa namerava do leta 2016 razširit na 500.