»Ne bo lahko sestaviti reprezentance. Šesterice ne morem in tudi zdaj ne želim razkriti. Ne bi želel, da kateri pred mojim klicem v medijih izve, da nanj ne računam,« je bil Gorazd Štangelj, selektor kolesarske moške elitne članske reprezentance previden o imenih točno mesec dni pred začetkom svetovnega prvenstva v španski Ponferradi, potem ko je Mednarodna kolesarska zveza UCI uradno objavila kvote nastopajočih.

Štangelj je prvo leto v vlogi selektorja, potem ko je nasledil Martina Hvastijo, ki še vedno kot direktor reprezentanc skrbi za mlajše člane do 23 let. Za cestno dirko profesionalcev, ki je vedno vrhunec prvenstva (v nedeljo, 28. septembra), bo lahko za 16. reprezentanco svetovne in osmo evropske lestvice postavil na start šesterico. Podobno kot večino zadnjih let z izjemo sedmerice leta 2010 v Melbournu. »V ožjem izboru je vsaj enajsterica,« je Štangelj, potem ko se je vrnil z dirke EnecoTour, kjer je kot športni direktor vodil kolesarje Astane, med vrtnarjenjem s paradižnikom na gredici ob vinogradu razkrival ozadje. Glede na zadnje uspehe varovancev bi pričakovali, da bo imel pri izboru sladke skrbi. Simon Špilak, prvo ime slovenskega kolesarstva, je na Norveškem dosegel 24. zmago slovenskih kolesarjev in s tem napovedal, da je po francoskem Touru še vedno motiviran, čeprav je pred meseci že namignil, da do svetovnega prvenstva znova ne bo zdržal. Jani Brajkovič je bil po dveh letih znova na zmagovalnem odru velike dirke Vuelte Burgos. Morda bo svetovno prvenstvo potreboval kot trgovec izložbo. Kristijan Koren je na Eneco Touru osvojil sploh prvo točko v svetovni seriji v karieri. Luka Mezgec je bil zelo blizu novi etapni zmagi na isti dirki in bo z Božičem v nedeljo na VN Hamburga v ožjem krogu favoritov. S 190 kilometri in 4000 metri višinske razlike, prepeljanimi v šestih urah in pol, se s treningom pohvali Grega Bole, ki naj bi bil po Štangljevih besedah glede na traso v Ponferradi najmočnejši adut, a žal je z nizkoproračunsko ekipo Vini Fantini obsojen na manjše dirke, kot bo 7. mednarodna Hrvaška–Slovenija (UCI-2) naslednjo nedeljo med Zagrebom in Novim mestom. Tudi Jure Kocjan, vodilni Amerika Toura, je po dirki Po Utahu glasno razmišljal, da 4200 višinskih metrov na 260 kilometrov dolgi dirki ni preveč za njegove karakteristike in bi lahko tudi on v Španiji kaj pokazal, če bo le dobil povabilo. Veliko, a še zdaleč ne vse za selektorjev razmislek. »Kandidatov je dovolj, a pri vsakem so drugačne okoliščine. Zato pravim, da ni lahko izbrati. Najprej je tu pomembna motivacija. Ne bi želel, da bi bil nastop obveznost in nuja. Iščem in želim nastopajoče z žarom, ki bi bili posebej motivirani. Mnogi so, kar se vidi predvsem v mlajši generaciji. Druge po svoje razumem. Tudi zato, ker je svetovno prvenstvo na koncu sezone, ko imajo mnogi za sabo že ogromno tekmovalnih dni in so naveličani drila garanja za pogodbo, svetovno prvenstvo pa je vendarle nekaj več,« je med pogledom na rdeče paradižnike, kakršni sosedom ne uspevajo zaradi plesni, komentiral filozofsko plat boja med obročniki.

Mimogrede, Kristijan Koren, nepogrešljiv pomočnik vseh Hvastijevih zasedb, ima že zdaj za sabo 79 tekmovalnih dni, Mezgec in izkušeni kapetan s ceste Borut Božič po 60 dni, Špilak 56 dni od sredine februarja z izjemnim izkoristkom. Trenutni pogled na izbor Novomeščan razreže bolj konkretno. »Nad Špilakom še nisem obupal, a ga ne mislim siliti v nastop, ker bi s tem naredil nasprotni učinek. Po drugi plati si Luka Mezgec nastopa želi, a trasa je zelo zahtevna. Glede na komentarje o pripravah drugih elitnih reprezentanc, kot sta Italija in Španija, bodo poskušali narediti dirko tako selektivno, da tudi Slovaku Saganu, Belgijcu Gilbertu, kaj šele Mezgecu, ne bo lahko. Bole bi bil s te plati primernejši kot plan B,« navrže možni različici za sestavljanje mozaika, v katerega mora dodati še kandidata za posamično vožnjo na čas.

Za Štanglja, ki z rekordnimi štirinajstimi nastopi na cestni dirki svetovnega prvenstva nima para na kolesarski sceni, ni razveseljiv podatek, da na španski Vuelti na startu v soboto v Jerezu ne bo nobenega slovenskega kandidata. Še Janija Brajkoviča in Boruta Božiča iz njegove Astane ne. »Jasno je, da to za nastop na svetovnem prvenstvu ni dobro. Dolgoletna statistika kaže, da večina svetovnih prvakov in kolesarjev iz najboljše deseterice prihaja z Vuelte. To je zadnjih deset, petnajst let. Najidealnejši scenarij v luči treninga je nastop in odstop v tretjem tednu. Nastopi septembra na enodnevnih dirkah v Franciji in Kanadi ter druge različice se doslej niso izkazali za idealno pripravo, a zlatega pravila vseeno ni. Odloča mnogo dejavnikov. Vpliv ima tudi nastop na ekipni dirki svetovnega prvenstva (21. septembra), kjer bosta Koren in Brajkovič skoraj zagotovo vpeta v svoje zasedbe. In še mnogi so,« poudari in ne pozabi omeniti, da še zdaleč ni odpisal tudi Kocjana, Adriinih mož Mateja Mugerlija in Kristjana Fajta, najmlajšega profesionalca na veliki sceni Mateja Mohoriča in Jana Polanca, ki je lani reševal čast v Firencah. »Ne bo lahko izbrati,« priznava Štangelj.