Na to, kdo bo zbolel in za katerim od rakov, vplivajo številni dejavniki z medsebojnimi učinki iz okolja in načina življenja, dedne nagnjenosti in naključja. Nastanka katere koli rakave bolezni zato ni mogoče povezati z enim samim, izoliranim dejavnikom, saj je bolezen vedno končni rezultat delovanja vseh škodljivih in tudi zaščitnih dejavnikov. Najobsežnejša raziskava na tem področju je pod drobnogled vzela več kot pet milijonov odraslih Otočanov in ugotovila, da bi z vzdrževanjem optimalne telesne teže lahko preprečili dvanajst tisoč rakavih obolenj na leto. Preučevali so 22 najpogostejših rakavih obolenj in dokazali, da je debelost tesno povezana s sedemnajstimi.

Kot pravi prof. dr. Maja Primic Žakelj, vodja oddelka Epidemiologija in register raka na Onkološkem inštitutu Ljubljana, povezavo med debelostjo in nekaterimi rakavimi obolenji poznamo že dolgo. Angleški znanstveniki pa so v študiji, pred kratkim objavljeni v znanstveni reviji Lancet, ugotovili povezavo še z nekaterimi drugimi vrstami raka. »Pomembno je, da so ocenili število rakov, ki bi jih z vzdrževanjem normalne telesne teže lahko preprečili.«

Znanstveniki so ugotovili, da je mogoče – če je povezava vzročna – čezmerni telesni teži pripisati nekaj več kot štirideset odstotkov rakov materničnega vratu in desetino rakov žolčnika, ledvic, jeter in debelega črevesa. Dr. Primic-Žakljeva pojasnjuje, da so izsledki raziskave pokazali, da bi imelo povečanje indeksa telesne mase za en kilogram na kvadratni meter na populacijski ravni za posledico skoraj štiri tisoč novih primerov enega od rakov, ki so pozitivno povezani s čezmerno telesno težo.

»Če bi lahko odstranili prekomerno težo iz populacije, bi imeli 12.000 manj primerov rakavih obolenj na leto,« je za Guardian povedal vodja raziskave dr. Krishnan Bhaskaran in dodal, da so bili nad trdnostjo vezi med rakavimi obolenji in prekomerno telesno težo izredno presenečeni.

O verodostojnosti študije zaradi velikega števila raziskav ni nobenega dvoma, je prepričana prof. dr. Primic-Žakljeva in opozarja, da se tako kot po svetu tudi v Sloveniji debelost širi kot epidemija. Ta pa ni povezana le z rakom, temveč tudi z drugimi kroničnimi nenalezljivimi boleznimi. »Koliko novih primerov raka lahko pri nas pripišemo debelosti, za zdaj še nismo ocenili,« je še dodala naša sogovornica in poudarila, da so problem zlasti otroci in mladostniki, ki so danes premalo telesno dejavni. »V Sloveniji bi morali narediti več na področju prehranske politike in promocije zdravega načina življenja.«