Skupno oceno je sestavljalo 60 odstotkov ocene strokovne komisije in 40 odstotkov ocene ljubiteljskih ocenjevalcev, so sporočili iz Hiše kulinarike Jezeršek.

Šest stalnih članov strokovne komisije pod vodstvom Marlene Skvarča je danes ocenilo 14 vzorcev kranjskih klobas. Glede na število prejetih točk komisije je dosegla prvo mesto Mesarija Arvaj, drugo Celjske mesnine, tretje pa sta si razdelila Ledas in Kras.

Tudi več kot 200 ljubiteljskih ocenjevalcev kranjske klobase je največ glasov dodelilo kranjski klobasi Mesarije Arvaj. Drugo mesto so dosegle Celjske mesnine in Košaki. Na izenačenost vzorcev kaže tudi delitev četrtega mesta, ki je pripadlo Mesu Kamnik in Mesarstvu Podobnik.

Ocenjevanje pa je letos spremljala novost. S pomočjo najnovejše nevrotehnologije za merjenje možganske aktivnosti so namreč dobili še eno zmagovalno klobaso. Tokrat na podlagi signalov, ki jih brbončice pošiljajo možganom. Ocena nevro ocenjevanja pa ni štela v skupni seštevek zmagovalke. Najboljše zaznave je sprožala kranjska klobasa Mesarstva Podobnik, na drugem mestu ji je sledila kranjska klobasa Mesarstva Čadež, na tretjem pa Mesa Kamnik.

Praznovanje s kranjskimi klobasami se bo v Sori pri Medvodah nadaljevalo v petek in soboto s Festivalom Kranjske klobase.