»Zelo smo veseli, da nam je uspelo priti do tukaj in da nam ni zmanjkalo energije,« nam je med včerajšnjimi zadnjimi pripravami dejala Manja Vesel iz organizacijskega odbora. Po kriznih letih, ko je festivalu zaradi premajhnega posluha lokalne skupnosti za njegov pomen in posledično velikega krčenja občinskih in zasebnih sredstev grozila celo ukinitev in so k njegovi ohranitvi prispevali občani sami z včlanitvijo v Društvo podpornikov festivala, so bili po besedah Veselove letos sponzorji spet nekoliko radodarnejši. »Čeprav smo se tudi v težkih letih trudili po najboljših močeh, se je med nami že začelo širiti nekoliko depresivno vzdušje. Letos pa smo dobili nov zagon in z optimizmom gledamo tudi v prihodnja leta. Tudi zato, ker so se nam pri organizaciji pridružili številni mladi prostovoljci,« z nasmehom pove Veselova. Organizatorji iz Mladinskega centra Postojna, ki so pred skoraj dvema desetletjema začeli festivalsko preganjanje poletnega mrtvila, so medtem namreč ugotovili, da so se, vsaj po letih, s festivalom tudi postarali.

Več kot 40 brezplačnih dogodkov

Zmaj je po zaslugi tako finančne kot kadrovske okrepitve letos torej programsko spet nekoliko obširnejši, vsi dogodki pa za obiskovalce ostajajo brezplačni. Teh bo v prihodnjih dveh tednih več kot štirideset, od glasbenih koncertov, gledaliških in plesnih predstav, razstav, najrazličnejših delavnic do razgibanega programa za otroke in športnega utripa poletja. »Osnovni namen festivala je tudi po vseh teh letih še vedno ponuditi kakovostne in zanimive prireditve, posledično pa popestriti kulturno podobo mesta poleti ter omogočiti obiskovalcem priložnost za druženje in prijetno preživljanje avgustovskih večerov,« poudarjajo organizatorji, ki zdaj upajo le še, da bo tudi vreme zdržalo.

Za uvod v praznovanje polnoletnosti bo danes zvečer poskrbela romska skupina Shutka Roma Rap iz Makedonije s svojim nekoliko drugačnim združevanjem trubaške tradicije in sodobnega rapa. Za njimi se bodo na koncertnih odrih festivala zvrstili številni glasbeniki, med drugimi Jani Kovačič, ki se bo v spremljavi Ane Pupedan jezil v ritmih Besnih pesmi, Zablujena generacija, Jimmy Barka Experience, Zmelkoow, ki letos obljubljajo koncert samih hitov, festival pa bo s koncertom ob svoji 50. obletnici sklenil ansambel Venera.

Hoja po vrvi

Gledališki odri in ulice letos na Zmaju ponujajo predstavo Boštjana Gorenca - Pižame 50 odtenkov njive, tradicionalni stand-up večer, plesno predstavo Intermezzo, ognjeni spektakel SoDrga in ulično predstavo Počivaj v miru. Program za najmlajše obsega delavnice, predstave, razstave in rajanje. Športni utrip letošnjega poletnega praznovanja pa tradicionalno bitko v breakdanceu, Modrijanov pohod v jamo pod Predjamskim gradom ter turnirje v odbojki na mivki, inline hokeju ter malem nogometu. Letošnja novost je slackline oziroma hoja po ploščati elastični vrvi, kakršne bodo postavljene po mestu, mimoidoči pa se bodo lahko preizkusili v spretnosti. Dodatna ponudba letošnjega festivala so različne delavnice in 10-dnevni jutranji izziv oziroma dinamična meditacija, ki jih izvajajo v sodelovanju z Zavodom Pantea. Več o programu lahko preberete na spletni strani festivala www.zmaj-ma-mlade.com.