Konec tega tedna bo v Piranu in Kopru znova zaživel tradicionalni, že 13. Tartini festival, mednarodni festival komorne glasbe, ki oživlja dela Giuseppeja Tartinija. Festival se bo odprl v soboto in bo trajal vse do 10. septembra; v dobrih dveh tednih bodo izvedli več Tartinijevih del, seveda pa tudi skladbe drugih velikih svetovnih in slovenskih skladateljev, med njimi dela sodobnih ustvarjalcev, ki jih navdihuje Tartinijeva umetnost.

Tartini, baročni violinski virtuoz, ki je bil rojen v Piranu, je deloval predvsem v Padovi, kjer je bil vodja glasbene kapele v baziliki svetega Antona. Leta 1728 je ustanovil svojo violinsko šolo La scuola delle nazioni, v njegovi glasbeni zapuščini pa najdemo okoli 130 koncertov in prek 170 sonat za violino.

Večer s Tartinijevo violino

»V nasprotju s prejšnjimi leti imamo letos več ansamblov. Na otvoritvenem večeru bo denimo nastopil Ansambel 1756 iz Salzburga, k nam pa prihaja tudi ansambel Madžarski virtuozi,« je o programskih posebnostih letošnje izvedbe spregovorila Jasna Nadles, umetniška vodja festivala. Z lanskih sedmih koncertnih večerov se je prireditev letos razširila na devet koncertnih večerov, najtežje pričakovan pa je nemara prav uvodni, saj bodo člani Ansambla 1756 pri izvedbi koncerta Morska nevihta v cerkvi sv. Jurija v Piranu uporabili tudi originalno Tartinijevo violino. Ta ansambel, ustanovljen leta 2006, deluje pod umetniškim vodstvom Konstantina Hillerja, interpretirajo pa zlasti glasbo 18. in 19. stoletja na zgodovinskih inštrumentih.

Eno večjih imen letošnjega festivala so tudi že omenjeni Madžarski virtuozi, ki veljajo za ene najbolj priznanih in spoštovanih madžarskih glasbenih skupin in bodo v svojem koncertnem programu Od Tartinija do Csardasa izvedli Tartinijevo najbolj znano delo Vražji trilček. Ansambel sestavljajo izključno godalci, predvsem so to mladi glasbeniki z Lisztove glasbene akademije iz Budimpešte, ki jih vodi violinist Miklos Szenthelyi.

Tartini festival bo letos pod imenom Tartini junior posebej predstavil tudi mlade glasbene virtuoze. Nastopil bo Trio Rêverie, zmagovalec mednarodnega tekmovanja Giuseppe Tartini decembra 2013. Zasedbo sestavljajo pianistka Tanja Činč, violinistka Mojca Jerman in violončelistka Katarina Leskovar. Posebnega zanimanja bo deležen tudi šestnajstletni pianist Nicolas Bourdouncle, ki se je klavir začel učiti z očetom Michelom, pozneje se je vpisal na Konservatorij Pierra Barbizeta v Marseillu, zdaj pa je študent na Višjem državnem glasbenem konservatoriju v Parizu.

Razne izobraževalne delavnice

Tartini festival bo letos poleg koncertnega dogajanja ponudil tudi glasbeni delavnici, ki bosta potekali pod vodstvom baročnih ekspertov Bojana Čičića in Stefana Beta. Slednji je priznani italijanski baročni flavtist in bo vodil delavnico za mlade flavtiste, kjer bodo udeleženci spoznavali dela 17. in 18. stoletja ter imeli možnost igrati na historične inštrumente, tehniko igranja na baročni violini pa bo udeležencem približal Bojan Čičić, uveljavljeni hrvaški baročni violinist.

Poleg tega bodo organizirali še delavnico kulturnega menedžmenta, saj se zavedajo turističnega pomena festivala: »Z delavnico želimo ponuditi znanje s področja možnosti razvoja kulturnega turizma mesta Piran in slovenske obale ter tradicije Giuseppeja Tartinija, a tudi tržnih možnosti in priložnosti, ki jih prinaša organizacija kulturnih prireditev.« »Kakovostni dogodki ostanejo gostom v spominu, zato se ponovno vračajo,« pojasnjuje Jasna Nadles. »Ker s festivalom nedvomno pripomoremo k turistični promociji Pirana, želimo s pomočjo te delavnice o tem še bolj ozavestiti turistične delavce, direktorje hotelov in zaposlene na mestni občini.«

Stalnica festivala pa ostaja festivalski ansambel Il terzo suono, ki je bil ustanovljen leta 2005 in katerega soustanovitelja sta tudi Nadlesova, sicer flavtistka, in programski vodja festivala violončelist Milan Vrsajkov. Ansambel deluje pod umetniškim vodstvom Sergia Azzolinija in vključuje več svetovno znanih solistov, svoj repertoar pa izvaja tudi na baročnih inštrumentih.