Dugonjić je bil nekoliko manj zadovoljen z dosežkom 1:01,40, kar je bil v skupni konkurenci le 12. dosežek, vseeno pa je brez težav opravil prvo nalogo v nemški prestolnici. V hudem boju Britancev za dve prosti mesti v polfinalu je bil najhitrejši Adam Peaty, ki se je z 59,97 kot edini spustil pod minuto.

"Vesel sem, da sem v polfinalu. Načrt je bil, da zmagam v svoji skupini, ki pa je bila počasna. Mislil sem, da bo treba plavati hitreje, a glavno je, da sem naprej. Kaj drugega me zjutraj ni zanimalo," je po tekmi povedal Dugonjić in med napakami omenil, da je zamudil na skoku ter dodal: "Popoldan bo treba plavati hitreje. To sem sposoben. Zjutraj je bilo prvih 50 metrov zelo sproščenih, nekaj lahko popravim že na startu, drugih 50 metrov pa moram popraviti."

"Mislim, da Damir še ni pokazal resnega plavanja. Z rezervo je plaval vse do zadnjih 15 metrov, ko je pospešil. Sam pravi, da ni mogel pravilno zagrabiti vode, a za finale bo moral plavati bolj zavzeto. Oba tudi veva, da ima pogoste težave s prvim nastopom," pa je pristavil njegov trener Matija Medvešek.

Bau po dveh letih le dočakal osebni rekord

Za Slovenijo se je prvenstvo začelo dobro. Mariborčan Martin Bau je na 400 m prosto s 3:52,96 za več kot dve sekundi izboljšal osebni rekord in zasedel 24. mesto. Pri tem ne gre spregledati, da je 19-letni Branikovec krepko zmagal v svoji skupini in ob močnejših tekmecih bi v neposrednem dvoboju lahko pridobil še nekaj desetink. Od velikega finala je bil kljub temu oddaljen dve sekundi in ta izziv bo prišel na vrsto na naslednjem prvenstvu čez dve leti.

"Na osebni rekord sem čakal dve leti od evropskega prvenstva 2012, a tukaj ga nisem pričakoval, saj nisem optimalno pripravljen in vem, da imam še nekaj rezerve. S trenerko sva se dogovorila za dobro taktiko, ki sem jo izpolnil in je prinesla tudi rezultat. Na tekmi sem videl, da tekmovalci eden za drugim zaostajajo, in vedel sem, da izid ne bo slab. Morda sem imel tudi zato v finišu še nekaj dodatne moči, ker sem videl, da sem toliko pred njimi," je po tekmi ocenil Bau in dodal, da je do državnega rekorda Luke Turka še veliko. "Morda mi uspe čez dve leti." Poraženec te discipline pa je nedvomno Nemec Paul Biedermann, svetovni rekorder in nekdanji svetovni prvak, ki je z devetim mestom zgrešil prvi popoldanski obračun za medalje.

Do osebnega rekorda tudi Žbogar

Na 50 m delfin je nov osebni rekord s 24,40 dosegel tudi Radovljičan Robert Žbogar in potrdil dobro formo za paradno 200-metrsko razdaljo. Izid je zadostoval za 28. mesto, od polfinala pa je bil oddaljen 33 stotink sekunde. Ukrajinec Andrej Govorov je z 22,87 dosegel nov rekord prvenstev, v isti disciplini je to v ženski konkurenci s 25,12 uspelo tudi Švedinji Sarah Sjöström.

"Občutek je bil dober. Sem hiter in veselim se nastopa na 200 m delfin. Malo mi je na startu ušla roka, kar pa niti ni tako pomembno. Osebni rekord, na katerega sem upal, sem dosegel in že na razplavanju mi je šlo zelo dobro," je dejal Žbogar, ki zdaj čaka na 200-metrsko razdaljo, dobil pa je potrditev, da je hiter in v dobri formi.

Žal na tekmovanju manjka Velenjčanka Nastja Govejšek, ki nastopa na mladinskih olimpijskih igrah Nanjingu, saj bi se slednja danes brez težav zavihtela v polfinale na 50 m delfin, če bi se približala svojemu osebnemu rekordu. Morda pa so v slovenskem taboru naredili tudi napako, ker Anja Klinar zaradi letošnje poškodbe ni nastopila na 400 m mešano. Za finale je bil potreben izid 4:44,16, kar je bilo glede na izid 4:45,13 z državnega prvenstva na Ravnah na Koroškem dosegljivo.