Uporabnice spletne strani Ashley Madison še vedno ljubijo svoje može, manjka jim le strast, je ugotovil profesor z univerze v Winchesterju, ki si po mnenju revije Time ni preveč belil glave s kredibilnostjo podatkov, do katerih se je dokopal med vohunjenjem za uporabniki.

Eric Anderson je na srečanju sociologov v San Franciscu potegnil zaključek, da skoki čez plot »ne škodujejo zakonu«. »Jasno je, da naš model monogamije ni uspešen. V resnici je izredno neuspešen,« je zatrdil Anderson.

Monogamija je mit, vsem se zdi sosedova trava bolj zelena

Profesor je na spletni strani Ashley Madison, namenjeni iskanju ljubezenskih afer za poročene ljudi in tiste v zvezah, spremljal 100 žensk, ki so z moškimi opravile 4000 pogovorov. Ne ženske, ne moški niso vedeli, da jih profesor nadzoruje in spremlja njihove pogovore. Kljub kritikam, da je izbral spletno stran, ki je namenjena varanju, in da uporabnikov ni jasno opozoril, da njihovi zasebni pogovori niso skriti pred njegovimi očmi, Anderson verjame, da se je dokopal do najboljših podatkov glede skokov čez plot.

Čeprav se ponaša s knjigami o športu – o odnosih je napisal samo eno - meni, da je prišel do ugotovitve, zakaj je dogovorjena medsebojna zvestoba v zakonu kot nekakšen mit. Po njegovem vsi moderni pari v zakonu občutijo »relativno spolno prikrajšanost«. Po njegovem se poročeni ljudje počutijo prikrajšane, saj se v svetu digitalne komunikacije vsi zavedajo, koliko priložnosti za seks brez obveznosti zavestno zamujajo. »Ljudje ocenjujejo svoj položaj s primerjanjem z drugimi, ki imajo več,« je navedel Anderson. »Ženske zato opazujejo svoj monogamni odnos z možem in se lahko ob tem počutijo spolno prikrajšane v primerjavi s svojo okolico.«

Po Andersonovem to pomeni, da ženske ne varajo zato, ker ne ljubijo svojih mož, temveč zato, ker jim internet sporoča, da ne seksajo dovolj, hkrati pa jim ponuja ogromno priložnosti.