Visokorasli Ravenčan se še dobro spomni zadnjega prvenstva v Debrecenu na Madžarskem, kjer je na 100 m prsno veljal za enega od favoritov za medaljo, nato pa so se mu tako rekoč na startnem bloku strgale kopalke in v neenakovrednih pogojih je tekmo sklenil na sedmem mestu. Večkrat po tem je Dugonjić poudaril, da se mu zdi, da je merica nesrečnih nastopov zanj končana, in da upa, da bo šlo sodelovanje s Fortuno le še navzgor.

Pred letošnjim prvenstvom je že močno neučakan. "Na vsaki tekmi, ko prideš, čakaš na začetek. Danes zjutraj sem imel že tisti pravi občutek za tekmo, zdi se mi, da sem se zbudil in o tekmi že razmišljam. Res komaj čakam, da v ponedeljek začnemo. Bazen je super, malce drugačen je startni kamen, a sem se nanj že navadil, bazen pa se mi zdi zelo hiter," je po preizkusu bazena dejal trenutno prvi slovenski plavalec.

Formo je 26-letni Korošec tik pred EP pilil na Reki: "Mislim, da sem dobro pripravljen, a to bom videl že v ponedeljek zjutraj. Najbolj pomembno je, da se počutim dobro in da sem samozavesten ter da verjamem, da lahko plavam boljše kot lani. Upam, da ne bo treme, da bo šlo sproščeno. Moram razmišljati, kot da polfinale ni noben problem, plavati moram svojo dirko in ne smem se obremenjevati z drugimi."

Dugonjić v sezoni 2014 še ni pokazal vsega, kar zna, a zanj je značilno, da je najmočnejši prav na vrhuncu sezone. Glede na dejstvo, da je bil na lanskem svetovnem prvenstvu v Barceloni najhitrejši Evropejec, vsekakor sodi v širši krog favoritov za medalje. Vlogo glavnih favoritov prepušča prvouvrščenima Britancema z letošnje evropske letvice in zmagovalcema nedavnih iger Commonwealtha Adamu Peatyju (100 m prsno) in Rossu Murdochu (200 m prsno).

A koroški orjak, ki v višino krepko presega 200 cm, izpostavlja še druge zelo močne plavalce, kot so Madžar Daniel Gyurta, Italijan Mattia Pesce, Nemca Hendrik Feldwehr in Marco Koch, Litovec Giedrius Titenis, Rus Andrej Nikolajev. "Mislim, da bo za finale treba plavati tako hitro, kot lani na SP. Prepričan sem, da bo potreben dosežek pod minuto in sem za to sposoben. Najpomembneje je, da sem zdrav in se dobro počutim."

Do nastopa plavalca v nedeljo popoldan čaka le še počitek in naporno večurno britje zaradi boljšega občutka v vodi. Kot moteč dejavnik je v Berlinu omenil le nekoliko slabše uvodne razmere bivanj: "Upam, da bomo uredili še vse s hotelom in prehrano. Predvsem je pomembno, da bo hrana prava."

Za nekaj slabše razmere je bilo delno sokrivo tudi urejanje nastanitve prek slovenskega veleposlaništva v Berlinu, a plavalni ekipi so se tam oddolžili s sproščenim sprejemom, kjer je za dobro voljo skrbel harmonikar Marko Hatlak. "Prvič sem v Berlinu in všeč mi je tudi to, kar sem na veleposlaništvu o mestu slišal. Da je zelo liberalno, da lahko tako rekoč nag hodiš po mestu in se nihče ne bo obregnil vate. Nekako kot Berkley, kjer sem študiral," je še dejal plavalec, ki pa na tekmi tokrat ne bo imel svojih najbližjih in se bo zanašal na navijanje soplavalcev v odpravi in peščice navijačev z veleposlaništva.

Bau bo v ponedeljek nastopil v prvi od treh disciplin, največ pričakuje na 800 m prosto, Žbogarja pa čaka ogrevanje na 50 m delfin, možnosti za polfinale pa bo imel predvsem na 200-metrski razdalji.