Van Avermaet je na domačem terenu prišel do prve zmage to sezono sploh. Devetindvajsetletnik je sicer zmagovalnega odra že vajen; na stopničkah je letos končal tudi na eni od etap Tour de Francea.

"Vesel sem prvega uspeha in upam, da se mi bo zdaj odprlo. Običajno kolesar, kot sem jaz, zmaga vsaj petkrat na sezono," je po slavju v današnji peti etapi dejal belgijski kolesar, ki je do zmage prišel po napadu med vzponom na Muur de Grammont.

Prvi je sicer na začetek vzpona prikolesaril Laurens de Vreese (Topsport-Vlaanderen), ki se je odlepil od glavnine tri kilometre prej. Vendar pa je nato potegnil Brut, ki se je kot vodilni bližal cilju, 500 metrov pred ciljno črto pa ga je prehitel Van Avermaet. Kolesar moštva BMC je tri ovinke pred koncem napadel in kot vlak prehitel tekmece.

Nizozemec Lars Boom (Belkin) je etapo končal v glavnini, vendar pa mu ni uspelo zadržati skupnega vodstva, ki ga je z dvema sekundama prednosti zdaj prevzel Dumoulin. Italijan Manuel Quinziato pa je zdaj z 11 sekundami zaostanka skupno na tretjem mestu.

Slovenski kolesarji danes niso blesteli. Še najvišje je etapo končal Borut Božič (Astana), ki je bil 45. z zaostankom 1:45 minute, Kristijan Koren (Cannondale) je bil 57., a je za zmagovalcem zaostal že slabih devet minut, prav tako Jan Polanc (Lampre-Merida), ki je skupaj s Korenom prečkal ciljno črto na 58. mestu. Junak četrte etape Luka Mezgec (Giant-Shimano) je bil danes 132. z zaostankom 12:34 minute. Skupno je Božič 38., Koren 48., Mezgec 82. in Polanc 108.

V soboto kolesarje čaka šesta etapa v Liegeu in okolici.