»Saj znaš žvižgati, kajne Steve? Samo našobiš ustnice in potem...« Znamenita dvoumna replika, ki jo je Lauren Bacall v filmu Imeti ali ne (1944) kot Slim namenila svojemu soigralcu Humphreyu Bogartu, še danes spada med najbolj znane okruške filmskih dialogov v zgodovini. Čeprav je bil to prvi filmski nastop za Bacallovo, je pomenil močno prelomnico v njeni karieri in življenju – ne le da je tako rekoč čez noč zaslovela, temveč se je z Bogartom tako zbližala, da se je ta nedolgo zatem ločil od svoje tretje žene; poročila sta se leta 1945 in ostala skupaj vse do Bogartove smrti leta 1957.

Lauren Bacall se je rodila 16. septembra leta 1924 v New Yorku kot Betty Joan Perske; po ločitvi staršev je prevzela materin dekliški priimek ter že kot najstnica začela delati kot fotomodel in se učiti igre; kot igralka je debitirala pri 17 letih v manjši vlogi na Broadwayu, naslednje leto pa se je znašla na naslovnici revije Harper's Bazaar, kjer je pritegnila pozornost žene Howarda Hawksa; ta je slovitemu režiserju predlagala, naj preizkusi njene filmske sposobnosti. Tako se je Bacallova že pri 19 letih znašla v zasedbi filma Imeti ali ne, kjer ni naredila vtisa le na Bogarta, temveč tudi na Hawksa, ki je zaradi nje celo nekoliko spremenil scenarij (ta je bil že sicer precej ohlapna priredba istoimenskega Hemingwayjevega romana). Po poroki z Bogartom je Bacallova z njim posnela še več filmov, večinoma iz noir žanra (Veliki sen, Mračni prehod, Key Largo), nato pa zavrnila nekaj scenarijev, ki ji niso bili všeč; pozneje se je izkazala v komedijah (Kako se poročiti z milijonarjem), za klasiko pa velja tudi njen nastop v Sirkovem filmu Zapisano v vetru (1956).

Kasneje se je bolj kot filmu (po letu 1960 jih je posnela le še peščico) posvečala gledališču. Za svoje nastope na Broadwayu je med drugim dobila dve nagradi tony, za oskarja pa je bila prvič nominirana šele leta 1997, a ga ni dobila. Je pa nato leta 2009 prejela častnega oskarja za življenjsko delo – in vsekakor ni dvoma, da je bila s svojim globokim glasom in »mačjo eleganco« ena glavnih igralskih ikon zlatega obdobja Hollywooda. um