Tekaškim navdušencem svetuje, naj se poleti njihov dan začne s tekočino in nadaljuje s prvim sadežem, recimo grenivko: »Z dopoldanskim vnosom sadja bo zadoščena fiziološka potreba po sladkorju za cel dan. Sadno – zelenjavno pravilo 'pet na dan' je tudi slogan nemškega združenja za prehrano, ki poziva ljudi k uživanju več sadja in zelenjave. »

Koktejl zdravja

Dr. Amonova, ki deluje v sklopu svojega Centra športne terapije in prehrane Motionfit.si, poudarja, da je kombinacija sadja in zelenjave hkrati dnevni koktejl vitaminov, mineralnih snovi, mikroelementov, balastnih snovi in sekundarnih rastlinskih snovi (bioaktivne substance), ki so šele v zadnjih desetletjih v večji meri zorno polje znanosti in predmet javnih diskusij.

»Glede na treninge in napor pri športu pa zahteva ta del nekaj več organizacije, saj mora tekač spretno porazdeliti vnos sadja tekom dneva, da bo trening nemoten. Rekreativni tekač si lahko službene dneve dopolnjuje s 'prenosno hrano', kot so raznoliko suho sadje in oreščki. Tekom dneva naj raznovrstno prehrano z ogljikovimi hidrati in tretjinsko kombinacijo (nasičenih, nenasičenih in večkratnenasičenih) maščob spremlja raznobarvna čim manj termično obdelana zelenjava,«še dodaja sogovornica.