Pisec Nic Pizzolatto se je na kritike, da so nekateri dialogi iz njegove izjemno uspešne televizijske serije ukradeni, odzval: »V seriji ni plagiatov.« Dodal pa, da razmišljanje enega od osrednjih likov v seriji, Rusta Cohla, »ni edinstveno za nobenega posameznega avtorja«. Nekateri kritiki so mu na številnih blogih namreč očitali, da si je številne dialoge »sposodil« od različnih piscev, največ pa naj bi vzel od ameriškega pisatelja srhljivk Thomasa Ligottija, poroča portal Time.

Televizijska mreža HBO, ki je nanizanko predvajala, izpostavlja, da je ta »delo izjemne originalnosti«. V izjavi za javnost poudarjajo, da so zgodba, zasuki, liki in dialogi delo Nica Pizzolatta, da pa so »filozofski koncepti dostopni vsakomur, vključujoč piscem leposlovja, zaradi česar obstaja več podobnih zapisov v preteklosti«. Podobno meni Pizzolatto: »Ideje znotraj nobene od filozofij ne morejo biti v lasti enega avtorja.«

Letos je bilo predvajanih osem epizod prve sezone Pravega detektiva, nanizanka pa je požela salve hvale po vsem svetu. Trenutno potekajo priprave na začetek snemanja druge sezone, v kateri pa bodo poleg zgodbe novi tudi vsi liki. Kdo naj bi nastopal v glavnih vlogah, se na veliko razpravlja že nekaj mesecev, najglasnejše pa so govorice, da so med najbolj verjetnimi kandidati Colin Farrell, Vince Vaughn in Elisabeth Moss.

Pravi detektiv je nominiran za 12 emmy nagrad, ki jih bodo podelili 25. avgusta, med drugim tudi za najboljšega igralca (tako za Matthewa McConaugheya kot Woodyja Harrlesona).