Britanski fotograf David Slater se je mudil na indonezijskem otoku Sulavezi, ko so mu črni makaki ukradli opremo in zbežali v džunglo. Tam je nadebudni makak posnel nekaj izredno slabih fotografij džungle in nekaj izjemno dobrih selfijev. Najbolj priljubljen selfie smejoče se opice se je že razširil po svetu in pristal tudi na straneh Wikimedie.

Slater se je odločil, da bo spletno enciklopedijo Wikipedio tožil, ker je objavila fotografijo, avtorske pravice pa je pripisala kar samici makaka. Ker slednja zakonsko ne more biti lastnica fotografije, je po obrazložitvi Wikimedie sodeč fotografija brez lastnika in zato prosta za javno uporabo.

Fotograf je prepričan, da je bil z odločitvijo Wikimedie oškodovan. »Jaz sem lastnik fotografije, tudi če jo je posnel makak. Problem je v tem, da so ljudi prepričali, da je fotografija brez lastnika in jo lahko vsak uporabi. Kar je še več, ponujajo jo celo v zelo dobri kvaliteti,« je jezno pojasnil Slater, ki od družbe zahteva 30 tisoč dolarjev odškodnine.