Skupna zgodba Slovenke Nataše Sepič Dhavale in v Indiji rojenega Sankalpa Dhavaleja se je začela pisati pred devetimi leti. Na internetu. »Čeprav me ni iskala, me je po naključju našla,« nekoliko v šali pripomni Dhavale. »Po enem mesecu dopisovanja me je Nataša nato obiskala v Dubaju, kjer sem takrat živel, mesec po njenem obisku pa sem jo jaz obiskal v Ljubljani. Takrat sem spoznal svojo drugo ljubezen, ljubezen do te dežele. Čeprav sva veliko potovala in po poroki tudi nekaj časa živela v Dubaju, sva se sem vedno vračala ter se junija lani tudi odločila, da se ponovno preseliva v Ljubljano in tukaj odpreva svojo restavracijo,« pripoveduje Dhavale.

Načrte o skupni restavraciji sta sicer začela kovati že dve leti po tistem, ko sta se njuni poti prvič prekrižali, a takrat, pravita, na takšen poslovni zalogaj še nista bila pripravljena. Sedem let sta nato razvijala idejo, se izobraževala in pred dobrim mesecem na Streliški ulici odprla restavracijo The 5 – kitchen and bar, kjer sta na jedilnem listu združila svojo ljubezen do potovanj in raznolike kulinarike.

Pet celin, pet okusov

»Jaz sem Azijec, Nataša Evropejka. Včasih si je ona zaželela domačih jedi in sem se ji pri izbiri restavracije moral prilagoditi, včasih sem si jaz zaželel jedi, ki so mi blizu,« o ideji, da bi pod eno streho združila okuse s petih celin, spregovori Dhavale. Zato sta zasnovala koncept, da se gostom ne bo treba že z izbiro restavracije odločiti, ali bodo poskusili katero izmed mehiških, azijskih ali bolj domačih jedi. »Takšen koncept se mi je zdel dobra tržna niša, saj podobne restavracije v Ljubljani še ni. Imate številne kitajske restavracije, nekaj tajskih in seveda mehiške. Čeprav ste Slovenci vse bolj odprti do tuje kulinarike in jo zaradi potovanj tudi bolje poznate, pa je bila to luknja v ponudbi, ki jo želiva zdaj zapolniti,« pojasni Dhavale.

Navdih za jedi, s katerimi sta za zdaj sestavila jedilni list, sta iskala na svojih potovanjih po svetu. »Vsaka jed ima svojo zgodbo,« priznavata zakonca, za katera so svežina in kakovost sestavin ter pristnost okusov na prvem mestu. »Sami delamo sveže jušne osnove in osnove za omake, pripravljamo sveže testo za kruhke. Tudi fižol kupimo suh in ga čez noč namakamo, da ga naslednji dan lahko pripravimo. V kuhinji ni prostora za praške, ojačevalce okusov in podobne dodatke. Izogibamo se tudi konzervam, uporabljamo sveža zelišča,« nekaj prednosti svoje kuhinje razkrije Dhavale. »Meni, ki je trenutno na voljo, je sicer zgolj otvoritveni. Septembra bomo dodali nove jedi in razširili ekipo sodelavcev,« napoveduje kuharski mojster.

Juha iz kefirja in pečeni jogurt

Vzdušje v majhnem lokalu je umirjeno, oprema minimalistična in nevtralna. »Pri opremi so nama pomagali mladi notranji arhitekti, ki šele zaključujejo svoje izobraževanje na fakulteti. Dober podjetnik ve, v katerih stvareh je dober, preostalo pa zaupa tistim, ki so strokovnjaki na svojem področju,« recept za uspeh pojasnjuje Dhavale. Zato se zakonca pri uresničitvi svoje ideje tudi nista ozirala na pomisleke nekaterih. »Čeprav so naju nekateri svarili, da zaradi krize čas za odprtje nove restavracije ni ravno primeren, sva vseeno poskusila. Razmere nikoli niso popolne, zato moraš zaupati v svoje sposobnosti in poskusiti. Ne nazadnje je v zadnjem času številnim mladim podjetjem z inovativnimi idejami uspelo kljub kriznim časom,« je optimistična Sepič-Dhavalejeva.

In kaj bo gosta v njuni restavraciji najbolj presenetilo? »Uporabljamo sestavine, ki jih vsi dobro poznate, a jih pripravimo na povsem drugačen način. Na jedilnem listu je na primer juha iz kefirja, obogatena z okusom kurkume, ali pečeni jogurt, kjer se dopolnjujeta sladkost domače marmelade in slanost karamelne polivke,« pojasnjuje Dhavale, ki je sicer domač tudi v tradicionalni slovenski kulinariki. Najbolj mu teknejo kobariški štruklji, pršut in bujta repa. »Morda so to jedi, ki jih bomo, seveda nekoliko spremenjene in prepletene z okusi z drugih koncev sveta, že kmalu ponudili tudi tukaj,« Dhavale ne želi povsem razkriti vseh kulinaričnih idej, ki jih kuharskemu mojstru ne manjka: »Kuhanje je že dolgo moja strast in želim si, da to občutijo tudi naši gosti.«žir