Na progi pod Pireneji v Kataloniji, kjer so bili leta 1992 boji za olimpijske kolajne na igrah v Barceloni, je okrnjena slovenska reprezentanca v kajaku in kanuju na divjih vodah na predzadnji tekmi sezone svetovnega pokala v slalomu ostala brez odra za zmagovalce. S tem je bil prekinjen niz uvrstitev slovenskih tekmovalcev na stopničke na eni najlepših in hkrati tehnično zahtevnih prog na svetu, ki je dobesedno v središču mesteca. V odsotnosti poškodovanega kajakaša Petra Kauzerja ter kanuističnega dvojca Sašo Taljat-Luka Božič, ki si je privoščil počitek, sta bila udarna slovenska aduta kanuist Benjamin Savšek in kajakašica Urša Kragelj s četrtima mestoma.

Kajakašica Kragljeva je bila še drugič v letošnji sezoni četrta. Od odra za zmagovalce jo je tokrat ločilo 15 stotink sekunde, ki jih je zapravila v zadnjem delu proge. »Polfinalni nastop je bil katastrofalen, zato sem imela obilo sreče, da sem se sploh uvrstila v finale. Finalna vožnja mi je lepo uspela, a še vedno sem naredila napake, ki so me ločile od stopničk, ki so bile tokrat moj cilj,« je povedala Urša Kragelj, ki je v Seu d'Urgellu zmagala leta 2012. Druga slovenska predstavnica Eva Terčelj je bila dvanajsta.

Najslabša uvrstitev Benjamina Savška v letošnji sezoni na tekmah za svetovni pokal je četrto mesto. V Londonu je bil četrti, v Tacnu prvi, v Pragi tretji in v Seu d'Urgellu četrti. Potem ko je opravil s progo na reki Serge, je bil Savšek prepričan, da bo uvrščen med najboljše tri, a so Slovaki tekmo očitno spremenili v državno prvenstvo s trojno zmago: prvi Slafkovski, drugi Benuš in tretji Martikan. »Imel sem občutek, da je bil moj nastop dober, a je bilo očitno možno še boljše. Zlasti v spodnjem delu bi lahko veslal hitreje, a tudi četrto mesto ni slabo, zato moram biti zadovoljen,« je menil Benjamin Savšek, ki je ostal v igri za zmago v skupnem seštevku, v katerem je na drugem mestu za slovitim Slovakom Martikanom.

V finalu je nastopil tudi Jure Lenarčič, ki je s sedmim mestom lepo izkoristil priložnost, ki se mu je ponudila potem, ko se je Božič odločil, da se bo raje pripravljal doma. »Cilj je bila uvrstitev v finale. Če si na edini tekmi svetovnega pokala, na kateri nastopiš v finalu, moraš biti zadovoljen,« je razmišljal Jure Lenračič. Povsem drugačne volje je bil zmagovalec lanske tekme pod Pireneji Anže Berčič, ki je z 18. mestom zelo zaostal za pričakovanji. »Veslal sem prestrašeno. Že nekaj časa nisem pokazal dobrih voženj. Na tekmah imam nekakšno blokado. Trenutno je vse skupaj podobno, kot če bi se po progi spustil s pletno,« je bil slikovit Anže Berčič.

Popoln brodolom so doživeli kajakaši, ki so ostali brez finalnega nastopa. Simon Brus, zmagovalec kvalifikacij v petek, je v polfinalu povsem zgrešil pravo linijo in zapeljal na skalo, na kateri je dobesedno parkiral. Po 32. mestu je samega sebe tolažil s tem, da je imel vsaj boljši občutek kot na minulih tekmah. Martin Albreht (38. mesto) je že na začetku proge naredil veliko napako, medtem ko sta Martin Srabotnik in Janoš Peterlin obtičala že v kvalifikacijah. Enako usodo je med kajakašicami doživela tudi Neža Vrevc.

Pred slalomisti sta le še dve veliki tekmi. Sredi avgusta bo v Augsburgu v Nemčiji finale svetovnega pokala. Od 17. do 21. septembra bo v Marylandu v ZDA svetovno prvenstvo, na katero se bo slovenska reprezentanca odpravila že 2. septembra. jo