Pred skoraj natanko petimi leti je tedaj 30-letna Prekmurka na prvem teku Jolande Čeplak po dveletni prepovedi nastopanja zaradi dopinga v Mariboru prepričljivo zmagala. Fotografija je pokazala, da je ob ciljni črti pokazala jezik, ki naj bi simboliziral, da je v zrelih letih končno postala slovenska kraljica teka na srednje proge. Hodošanka sicer ni nikoli priznala, da je to storila načrtno, a Jolando Čeplak je vendarle premagala na stezi.

Letos se je Sonja Roman, tako kot že nič kolikokrat doslej, izkazala na evropskem ekipnem prvenstvu, kjer je sploh prvič v karieri tekla na pet kilometrov. Potrdilo se je, da teorija pri njej deluje, saj ji z leti bolj ustrezajo daljši teki. To so razdalje, ki se jim bo morala v prihodnosti bolj posvetiti, v tej disciplini pa bo tudi nastopila na bližajočem se evropskem prvenstvu v Zürichu.

V Celju pa je bilo minuli konec tedna mogoče videti nov nepozaben prizor v ženskem teku na stadionskem tartanu, na katerem blestijo le najboljši. Najstnica Maruša Mišmaš je 35-letni Sonji Roman v teku na 1500 metrov odčitala pravo lekcijo. V taktičnem teku jo je gladko ugnala v finišu in atletski stroki in javnosti na najlepši način pokazala, da je postala slovenska kraljica na tartanu. Sicer se varovanka Svjetlana Vujasina v zadnjem času bolj posveča teku na 3000 metrov z zaprekami, a je v Celju pokazala, da se še naprej pridno trudi za hitrost, ki jo bo v svoji karieri še potrebovala.

Maruša Mišmaš je torej dragulj, ki ga je za zdaj užitek spremljati na vsakem koraku in ki se na vsaki tekmi bolj sveti.