Ko vam v teh dneh pregorevajo telefonske linije zaradi imenovanja Vaše nove ekipe, imate med sestavljanjem kadrovskega mozaika, s katerim boste naslednjih pet let sokrojili podobo Evrope, verjetno le malo časa. Dovolite, da vam kot eden od 505 milijonov državljanov Evropske unije vendarle ukradem pet minut Vašega časa. Slovenska vlada se je v zadnjem trenutku odločila glede imenovanja svojih kandidatov za komisarsko mesto. Ko smo lahko v četrtek iznad vladne palače zaznali beli dim, se je po Sloveniji razlegel vzklik olajšanja. Habemus Comisarus!

Po dobrih dveh tednih političnih konklav v koalicijski vladi tekočih poslov in zmagovalcev predčasnih volitev Vam ponujajo kar tri visoko izkušene politike, vešče trdih pogajanj, strokovnjake na svojih področjih in zaprisežene Evropejce. Čeprav ste želeli zgolj dva kandidata, se je odhajajoča in nastajajoča koalicija izkazala. Sebi in ostalim sedemindvajsetim članicam je namreč dokazala, da v kadrovskem bazenu naše dežele premore celo več primernih ljudi, kot jih želi Evropa. Glede na to, da Vam je večina držav članic poslala ime zgolj enega kandidata, morate biti na kadrovski potencial tako majhne članice, kot je Slovenija, upravičeno ponosni. Prosim Vas, da spisek oseb razumete benevolentno in ne kot plod neusklajenosti slovenske politike. Prav tako ne nasedajte natolcevanjem, da gre za kadrovsko prerivanje za dobro plačano službo v Bruslju.

Kogar koli boste že izbrali, vsak od njih bo nedvomno deloval neodvisno, v dobrobit Evropske unije. Ker so vsi prebrali etični kodeks evropskih komisarjev in določila evropske pogodbe, zagotovo ne bodo sprejemali nikakršnih navodil iz domovine. Čeprav vsi zagotavljajo, da bodo delali za Slovenijo, ki se je zaradi finančne krize v minulih letih po krivici znašla skorajda med oskrbovanci Evropske unije, verjemite, da vsi kandidati razumejo, da to ni zaželeno. V prijateljskih pogovorih z Vami in ostalimi člani komisije bo Vaš izbrani kandidat poskušal rešiti pereča nacionalna vprašanja, ob čemer pa bo seveda molčal kot grob.

Spoštovani predsednik Juncker, ne bi želel biti v vaši koži. Na mizi imate dve ženski in eno moško ime. Skoraj vse države članice so vas naplahtale in vam v komisarsko ekipo poskušajo podtakniti same moške. Zakaj poleg Švedske in Češke ter morda še Bolgarije tudi druge države članice ne sledijo Vaši želji, naj predlagajo ženske kandidatke za komisarska mesta? Vam hočejo povzročati težave pri potrjevanju Vaše ekipe v evropskem parlamentu, ki je že dal jasno vedeti, da boste brez devetih žensk med 27 komisarji le težko računali na njegovo podporo? Verjamem, da boste udarili po mizi in v naslednjih dneh v prenekatero evropsko prestolnico vrnili predlog komisarskih kandidatov. Zakaj bi morala le peščica manjših držav članic v upanju na pomembnejši resor in podpredsedniško mesto v komisiji, ki jih obljubljate v zameno za imenovanje ženske kandidatke, poskrbeti za uravnoteženost spolov v komisiji? Prav zaradi te Vaše zahteve se sedaj moški v Sloveniji počutijo spolno diskriminirane.

Kot enega izmed možnih kandidatov za evropskega komisarja ste tako v zadnjem trenutku izgubili dosedanjega komisarja Janeza Potočnika, ki se na lestvicah merjenja priljubljenosti uvršča zelo visoko, za najverjetnejšim novim mandatarjem takoj na drugo mesto. Čeprav je služil že dva mandata in v vmesnem času izgubil politično zaslombo pri hitro menjajočih se slovenskih vladah, bi res težko trdili, da je v novi vladi ne bi imel. Politično-ideološko gledano ji je prav tako blizu kot odhajajoča premierka Alenka Bratušek, odhajajoči zunanji minister Karl Erjavec ali evroposlanka Tanja Fajon. Če je vaše vodilo, da želite imeti v svoji ekipi veščega politika s poznavanjem ustroja in delovanja evropske komisije ter podporo v največji vladni stranki prihodnje slovenske vlade, bi bil »stari obraz« Janeza Potočnika prava izbira za Vas.

Komisar Potočnik se je v odsotnosti razprave, kakšne prednostne usmeritve bi naša država po desetih letih članstva sploh želela zasledovati v Evropski uniji, za nekaj dni pojavil kot najmanjši skupni imenovalec egoističnih ambicioznih želja strank. Toda iz igre se je umaknil sam, kot užaljena nevesta, ker ne bi bil eno in edino ime na slovenskem seznamu. Na vrhu seznama sedaj vidite ime premierke Alenke Bratušek. Če boste izbrali njo, vedite, da dobivate sposobno žensko, ki ve, kdaj je čas na njeni strani. Že ob razpravljanjih, ali bomo v Slovenijo dobili tako osovraženo trojko, je v tekoči angleščini trdila, da Slovenija potrebuje zgolj čas. S spretnimi rezi v javne finance in nadaljnjo ne tako skromno zadolžitvijo države na mednarodnih trgih premore odlične izkušnje kot kandidatka za proračunski resor. Tukaj je še zunanji minister Karl Erjavec. S svojimi pogajalskimi spretnostmi za upokojence je razveseljeval že številne vlade. S svojim odhodom bi zagotovo poskrbel za dobro voljo v slovenski politiki, nedvomno pa bi razveselil tudi vašo ekipo s poznavanjem Zahodnega Balkana v resorju za širitev. Bi lahko tam našli tudi mesto za evropsko poslanko Tanjo Fajon? Dobro jo poznajo na Balkanu zaradi prizadevanj za ukinitev vizumov, tudi z Vami je stara znanka še iz skupnih časov v evropskem parlamentu. Če želite poglabljati že tako tradicionalno dobre odnose med komisijo in parlamentom, potrebujete v Vaši ekipi tudi Tanjo Fajon.

Vem, predsednik Juncker. Ni vam lahko. Kako boste izbrali? Ko sestavite Vašo ekipo, Vas smem prositi za en kratek SMS? Prav rad bi iz prve roke slišal, katera odlika trojice kandidatov je bila odločilna za Vašo končno izbiro.

S spoštovanjem!