Na osnovi lestvice EHF (peta v Evropi) je imela Slovenija zagotovljena dva kluba v ligi prvakov za sezoni 2014/15 in 2015/16, nato pa je evropska zveza na svojo roko in tik pred zdajci spremenila merila ter ji enega odvzela. Veljaki so si izmislili deset dodatnih meril (uvrstitev v domači ligi, rezultati v minulih sezonah, število gledalcev, TV-prenosi...), poleg Gorenja pa je prošnjo za dodatno mesto med elito poslalo še osem ekip. Na koncu sta izvisela Gorenje in švedska Eskilstuna, Francija je dobila kar dve dodatni mesti (PSG, Montpellier) in bo imela tri klube (še Dunkerque, čeprav je imela pravico do enega), mesto v kvalifikacijah je dobil anonimni italijanski Junior Fasano.

Drži, da Gorenje slabo izpolnjuje nekatera merila, a je krepko pred nekaterimi (predvsem po uspehih), ki so dobili priložnost. Drži, da si je samo krivo, da je zapravilo visoko prednost pred Celjani in ostalo brez naslova, ki bi mu avtomatično zagotovilo igranje v ligi prvakov. A skoraj mesec in pol je EHF »nategovala« Velenjčane, da bodo lahko igrali v kvalifikacijah namesto Motorja iz Zaporožja, če ta zaradi razmer v Ukrajini ne bo mogel igrati domačih tekem. Toda zdaj je dobilo (ne)pričakovan odgovor, da bo Motor igral kvalifikacijski turnir, ob morebitni uvrstitvi v ligo prvakov pa bo domače tekme igral v oddaljenem Kijevu. O dvojnosti meril še tole: EHF je vsem klubom iz Izraela zaradi tamkajšnjih razmer že pred časom prepovedala igranje domačih tekem na celotnem ozemlju države!

V Velenju so se letos igralsko okrepili, predvsem zaradi Sehe in lige prvakov. Zdaj ostanejo le tolažilni pokal EHF ter domača liga in pokal, glede na vložek pa je osvojitev vsaj ene lovorike že nujnost. Glede nenastopanja v ligi prvakov se ne bi bilo odveč vprašati, kaj nekateri slovenski funkcionarji, ki visoko kotirajo na Dunaju, storijo za naš rokomet. No, pri lobiranju in športni diplomaciji so spet padli na izpitu.