Makedonski državljan je v sredo popoldan na puljski plaži, kjer napis v več jezikih opozarja na prepoved vznemirjanja strogo zaščitenega morskega sesalca, vstopil v prostor, ki je bil ograjen s trakovi in nekajkrat udaril žival po hrbtu ter jo napodil s plaže v morje, so zapisali na spletni strani istrske policijske uprave.

Policiste je nekdo obvestil o dogodku, tako da so Makedonca z denarno kaznijo kaznovali zaradi prekrška po zakonu o varstvu narave. Po plačilu kazni pa so ugotovili, da je bil na Hrvaškem brez dovoljenja za bivanje in ga izgnali iz države za pet let.

Istrska policija je še opozorila obiskovalce puljskih plaž, naj se ne približujejo in ne dotikajo sredozemske medvedke, naj nanjo ne mečejo kamnov in ne puščajo hišnih ljubljenčkov v njeni bližini, ker bodo v nasprotnem primeru kaznovani.

Ogrožena živalska vrsta

Sredozemska medvedka je ena izmed najbolj ogroženih živalskih vrst. Ocene kažejo, da jih je še največ okoli 500 v Sredozemskemu morju in vzhodnem Atlantiku.

Žival, podobna tjulenjem, doseže dva metra velikosti ter tudi do 300 kilogramov teže. Na Hrvaškem je strogo zaščitena. Na Hrvaškem se je znova pojavila pred dobrim desetletjem, potem ko so že domnevali, da so jo dokončno iztrebili pred pol stoletja.

Hrvaški strokovnjaki domnevajo, da bi v severnem Jadranu lahko živeli še štirje do pet primerkov te redke živali. Na puljskih plažah so se pojavile v začetku leta.

Kazen za uboj sredozemske medvedke je 100.000 kun (13.100 evrov).