Ta teden so izbrali še nadzornika, ki bo bedel nad deli, nared je tudi že okoljevarstveno dovoljenje, prav tako Slovensko tehnično soglasje (STS), katerega postopek pridobivanja se je še najbolj zavlekel. Gre namreč za povsem nov gradbeni proizvod, zato je bilo treba za njegovo pridobitev izvesti številne laboratorijske in mehanske preiskave. Kot so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, bo podjetje Stonex saniralo izključno 13.600 kubičnih metrov onesnažene zemljine, odložene na območje stare Cinkarne, ki jo nameravajo predelati v dveh do treh mesecih.

Odpadki na območju parka odloženi že pred desetletjem

V sanacijo pa ne bo vključena domnevno prav tako s težkimi kovinami onesnažena zemljina oziroma odpadki, ki so jih spomladi odkrili v bližini celjskega mestnega parka. O tem so civilne iniciative nemudoma obvestile tudi inšpektorat za okolje in naravo. Inšpektorji so vzorce tudi odvzeli, da bi ugotovili, ali nemara tudi ti vsebujejo nevarne težke kovine in ali omenjena zemljina prav tako izhaja z območja stare Cinkarne. »Junija je bil odrejen kontrolni monitoring odpadkov, ki so odloženi v enajstih kupih in še niso preraščeni z rastlinjem. Predvzorčenje in vzorčenje so opravili v nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano v Mariboru, kjer so ugotovili, da so odpadki sestavljeni iz zemeljskega izkopa in ostankov pretaljevalnih tehnoloških procesov in se na tem mestu nahajajo že vsaj deset let, ni pa znano, kdo jih je tu odložil,« so pojasnili na okoljskem ministrstvu.

Dodaja, da za zdaj ni mogoče trditi, da gre tudi v tem primeru za onesnaženo zemljino z območja stare Cinkarne, kar so nekateri sklepali zgolj zaradi videza. Dokončno naj bi to ugotovili septembra, ko bodo znani rezultati analize. In če bodo ti pokazali na onesnaženje območja, bo za sanacijo morala poskrbeti celjska občina, so še pojasnili na ministrstvu.