Po treningu, čeprav takoj ne občutimo lakote, je priporočljivo zaužiti nekaj ogljikovih hidratov, slednji pa niso le v testeninah, temveč tudi v sadju, pojasni dr. Amonova.

Ni vse zlato, kar se sveti

»Prehranska orientacija je dandanes zelo zahtevna naloga za zaposlenega rekreativca. Zaveden je od 'bleščečih se' marketinško glasnih prehranskih produktov. Na žalost pa tudi zelo specifične znanstvene teorije postajajo marketiške. Ena zadnjih teorij, ki prehaja celo v skrajnost, je 'teci na maščobo in brez cukra'. Ne le, da je takšno početje dolgoročno celo nevarno, postavimo ga celo lahko na tehtnico ob laž, da je naše telo le iz maščobe,« dodaja sogovornica.

»Rekreativni športnik si močno prizadeva trenirati na enak način kot profesionalni športnik - ob tem da ima rekreativni športnik ob službi na voljo precej manj časa kot profesionalec. Odtegljaj je ponavadi pri količini spanja in počitka. Rešitev, ki jo opazi tudi vse več vrhunskih in rekreativnih športnikov v našem Centru športne terapije, je optimalna regeneracija s pomočjo terapevtskih tehnik in posamezniku prilagojen prehranski trening. Dandanes nam je voljo ustrezna tehnologija, s katero lahko dokazano pospešimo procese regeneracije in očistimo telo. Na voljo pa je predvsem znanje, s katerim lahko predvidimo večino športnih poškodb in jih preprečimo. Tako lahko posameznika naučimo, da osvoji gibalne vzorce in dobi prilagojen dopolnilni trening, ki vodi do zdravega treniranja, odpremo stare rezerve pri posamezniku in nenazadnje omogočimo tekaško življenje tudi po poškodbi.«

Pod strokovnim nadzorom

To vse je seveda mogoče, če posameznik sodeluje s športnim fiziologom, fizioterapevtom in nutricionistom, ki ga motivirajo in usmerjajo do cilja. Ta možnost je ugodna predvsem za rekreativne tekače, ki poleg treninga nimajo časa načrtovati še režim prehranjevanja in potrebujejo čisto telo, ki se bo po treningu zlahka regeneriralo.

»Po naših izkušnjah je v takih primerih uspeh zagotovljen - če se športniki prepustijo vodenem procesu celostne športne regeneracije mišic in celotnega telesa vsaj za določeno obdobje, potem pa se spremenjenega zdravega načina življenja celo dolgoročno navadijo. Tako lahko odpravijo marsikatere zdravstvene težave in dvome, izboljšajo počutje, in ne nazadnje napredujejo tudi športni rezultati,« zagotavlja dr. Amonova.