Novi podatki nudijo zaskrbljujočo sliko o stanju filmske industrije, poroča Guardian. Filmska industrija je, kakor kaže študija, v zadnjih 20 letih močno podhranjena, kar se tiče ženskih vlog. Več kot tri četrtine vseh ekip, ki so sodelovale pri snemanju 2000 najuspešnejših filmov je bilo moških. Delež žensk znaša zgolj 22 odstotkov.

Ženske kot večina le pri kostumih in »castingu«

Ženske predstavljajo večino zgolj na področju kostumografije in pridobivanja kadrov oziroma igralcev. V oddelkih vizualnih učinkov, ki so navadno najštevilčnejši, sodeluje zgolj 17,5 odstotka žensk. V glasbenih oddelkih je 16 odstotkov žensk, na področju kamere, elektronike pa zgolj pet.

Pisec Stephen Follows ob tem za Guardian dodaja: »Nad statistikami sem popolnoma presenečen. Bil sem prepričan, da se z leti stanje spolne enakosti izboljšuje. Vsekakor se ne strinjam, da je filmska industrija seksistična do žensk, saj se po mojem mnenju tega nihče niti ne zaveda. Upam, da bo to novo spoznanje privedlo do izboljšanja stanja.« Mnogi strokovnjaki se strinjajo, da je omenjeno poročilo odličen klic k predramitvi.

Segal ima raje moške sodelavce

Statistike so med drugim tudi razkrile, kateri filmi so bili produkcijsko najbolj naklonjeni ženskam. Izmed uspešnic so to Mean Girls (Zlobna dekleta), The Sisterhood of the Traveling Pants (Sestrstvo potujočih hlač) in Honey. Pri vseh je na snemanju sodelovalo vsaj 42 odstotkov žensk. Najmanj prisotnosti nežnejšega spola pa je bilo pri filmu Stevena Segala, On Deadly Ground (Aljaska v plamenih) – zgolj 10 odstotkov.

Glede na žanrsko delitev je največ žensk prisotnih pri muzikalih (27 odstotkov), najmanj pa v znanstveni fantastiki (povprečno 20 odstotkov).

Kathryn Bigelow je do sedaj edina režiserka, ki je prejela oskarja – za film The Hurt Locker (Bombna misija).